Voor kinderen

Spel & Taal

Taalstimulering 2021

 

 

 

 

 

 

 

 

De bibliotheek organiseert 1 zaterdagvoormiddag per maand SPEL & TAAL (voorheen 'Taalstimulering') voor kinderen vanaf 4 jaar tot en met het tweede leerjaar.

Wat doen we?
•    verhalen vertellen
•    taalspelletjes spelen
•    knutselen
•    zingen
•    doe-activiteiten
•    …

Telkens met het verhogen van de taalvaardigheid van de deelnemende kinderen in het achterhoofd. Want taal is de springplank naar goede schoolresultaten. Dit is ideaal voor kinderen die thuis geen Nederlands spreken! 

Wanneer?
1 zaterdag per maand van 10 tot 11.30 uur.
•    Zaterdag 22/10/2022
•    Zaterdag 19/11/2022
•    Zaterdag 17/12/2022
•    Zaterdag 14/01/2023
•    Zaterdag 11/02/2023
•    Zaterdag 11/03/2023
•    Zaterdag 08/04/2023
•    Zaterdag 06/05/2023
•    Zaterdag 03/06/2023

Hoeveel kost dat?
Spel & Taal is helemaal gratis!

Meedoen?
Wil jouw kind graag meedoen? Stuur dan snel een mail naar jeugdbib@maaseik.be! Iedereen is welkom, maar vooraf inschrijven is verplicht. 

Bieblo

knipsel bieblo website.jpg

Bieblo geeft boekentips aan kinderen van 6 t.e.m. 11 jaar die aansluiten bij hun leeftijd en interesses. En Bieblo stelt nooit teleur, want de boeken zijn altijd aanwezig in de bib op dat moment. Je vindt Bieblo in de kinderafdeling van de bib.

Meer info

De Leesjury zoekt deelnemers

leesjury affiche

De Leesjury (de nieuwe naam van KJV – Kinderjury Vlaanderen) is een leesclub voor kinderen en jongeren waarin je een aantal boeken leest en er met je leeftijdsgenoten over kan praten. Daarna kies je je favoriet. Ben je tussen 7 en 18 jaar oud en hou je van verhalen? Schrijf je dan in als jurylid.

Lees snel verder!

Kamishibai

kamishibai

Kamishibai is een eeuwenoude Japanse vertelvorm waarbij grote tekeningen in een houten verteltheatertje worden geschoven.

Deze vertelvorm is ideaal om voor te lezen aan grotere groepen kinderen. Door de grote prenten kunnen meer kinderen tegelijk het verhaal volgen. De verteller leest de tekst van het verhaal voor op de achterzijde van de tekeningen. 

Een verhaal bestaat gemiddeld uit een twaalftal vertelplaten.

In de bib van Maaseik kan je zowel vertelplaten als het houten theatertje uitlenen. Je kan het aanbod ook bekijken in onze catalogus. Van de meeste vertelplatensets is ook de reguliere boekversie beschikbaar in de bib.

Fundels

Fundels zijn geanimeerde prentenboeken voor kinderen tussen drie en zeven jaar.

Iedere fundel bestaat uit zes verschillende activiteiten.

  1. het boek lezen, de tekst kan ook worden voorgelezen en ondertiteld in verschillende talen.
  2. een geanimeerde versie van het boek bekijken, in verschillende talen.
  3. tekeningen maken, kleurplaten inkleuren.
  4. spelletjes spelen waarin de figuren uit het boek steeds verschijnen.
  5. knutselwerkjes maken aan de hand van uitgeschreven knutselactiviteiten.
  6. je eigen filmpjes maken met achtergrondplaten en figuren uit het boek.


Hoe lenen?

Om fundels te kunnen lenen heb je de gratis fundels app nodig die je kan downloaden via Google Play of AppStore. Inloggen gebeurt met dezelfde gebruikersnaam en paswoord als van “Mijn Bibliotheek”. Je kan hiermee je leentermijn controleren, nagaan hoeveel fundels je nog kan lenen en wat je in het verleden geleend hebt. 

Aantal en leentermijn :

Je kan zeven Fundels per jaar lenen. Eens gedownload blijven ze 4 weken beschikbaar op je apparaat.  Geleende Fundels kan je ook offline gebruiken.

Welk toestel?

De prentenboeken kunnen gelezen worden op zowel Android als iOS toestellen.


Heb je nog vragen, dan kan je tijdens de openingsuren terecht in de bib, of stuur een mailtje naar bibliotheek@maaseik.be

Fundels

Boekstart

Boekstart wil ouders met hun kleine kinderen laten genieten van boeken. In de praktijk willen we ouders van jonge kinderen op verschillende momenten tijdens de voorschoolse leeftijd een boekenpakket en informatie over voorlezen en de bibliotheek cadeau doen. Zo kan Boekstart ouders aanmoedigen om hun kinderen zo vroeg mogelijk boekjes én de bibliotheek te laten ontdekken.

Want kinderen die al vroeg kennismaken met boeken blijken taalvaardiger, kunnen sneller lezen en beter rekenen. Ze lezen bovendien graag en ze zijn vaker lid van de bibliotheek. Samen in een boekje kijken, plaatjes aanwijzen en benoemen, versjes leren kennen, verhaaltjes vertellen en beluisteren, haalt bovendien de band tussen ouders en kinderen aan. Het is 'quality time', goed voor een levenslange herinnering aan warme momenten en geborgenheid.

Boekstart wil alle kinderen gelijke kansen geven door de materialen en Boekstartboodschap zo breed mogelijk te verspreiden via de consultatiebureaus van Kind en Gezin en de bibliotheek.

Bron: boekstart.be

https://www.boekstart.be

Eerste stappen

Ouders en kinderen van 0-3 jaar ontmoeten elkaar in de bib in de praatgroep 'Eerste Stappen'.

Heb je een kleine spruit in huis, die nog niet naar school gaat? Dan is Eerste stappen misschien iets voor jou!

Samen met andere ouders praten over zindelijkheid, eten, slapen, spelen,... Je kind laten spelen met andere kinderen van 0-3 jaar. Samen met je kind spelletjes spelen, knutselen, boekjes lezen, … Een stuk fruit of brood eten en een kopje koffie of thee drinken, ...

Lees meer

Koning Kevin

Sinds enkele jaren organiseert de jeugdwerkorganisatie Koning Kevin leuke creatieve vakanties voor kinderen in de bibliotheek en het archeologisch museum. Ook deze zomer staan er twee vakanties op het programma voor kinderen geboren tussen 2009 en 2017.

 

Logo Koning Kevin
Lees meer