Voor kinderen

Kids tablet

Op de jeugdafdeling is er een tablet ter beschikking met apps speciaal geselecteerd voor kinderen en met een educatieve achtergrond.

Tablet op de jeugdafdeling

Kamishibai

kamishibai

Kamishibai is een eeuwenoude Japanse vertelvorm waarbij grote tekeningen in een houten verteltheatertje worden geschoven.

Deze vertelvorm is ideaal om voor te lezen aan grotere groepen kinderen. Door de grote prenten kunnen meer kinderen tegelijk het verhaal volgen. De verteller leest de tekst van het verhaal voor op de achterzijde van de tekeningen. 

Een verhaal bestaat gemiddeld uit een twaalftal vertelplaten.

In de bib van Maaseik kan je zowel vertelplaten als het houten theatertje uitlenen. Je kan het aanbod ook bekijken in onze catalogus. Van de meeste vertelplatensets is ook de reguliere boekversie beschikbaar in de bib.

Fundels

De digitale, interactieve kinderboeken van Fundels vormen een mooie aanvulling op de fysieke boekencollectie in de bibliotheken. Voor kleuters (van 3 tot 7 jaar) bestaat er een aanbod Fundels prentenboeken. Voor beginnende lezertjes (6 tot 10 jaar) hebben we AVI-genormeerde en andere leesboekjes, om te oefenen op algemene leesvaardigheden, technisch lezen en begrijpend lezen.

Als bibliotheekgebruiker mag je 7 gratis boeken huren gedurende 4 weken voor thuisgebruik via een eigen apparaat, waar en wanneer je maar wil. De geleende titels kunnen ook offline geraadpleegd worden, waardoor ze ook op vakantie of op weekendjes gelezen kunnen worden.

Vooraleer je ze kan gebruiken dien je een profiel aan te maken via "Mijn bibliotheek". Vervolgens kan je hiermee dan inloggen op de Fundels app.

Fundels

Boekstart

Boekstart wil ouders met hun kleine kinderen laten genieten van boeken. In de praktijk willen we ouders van jonge kinderen op verschillende momenten tijdens de voorschoolse leeftijd een boekenpakket en informatie over voorlezen en de bibliotheek cadeau doen. Zo kan Boekstart ouders aanmoedigen om hun kinderen zo vroeg mogelijk boekjes én de bibliotheek te laten ontdekken.

Want kinderen die al vroeg kennismaken met boeken blijken taalvaardiger, kunnen sneller lezen en beter rekenen. Ze lezen bovendien graag en ze zijn vaker lid van de bibliotheek. Samen in een boekje kijken, plaatjes aanwijzen en benoemen, versjes leren kennen, verhaaltjes vertellen en beluisteren, haalt bovendien de band tussen ouders en kinderen aan. Het is 'quality time', goed voor een levenslange herinnering aan warme momenten en geborgenheid.

Boekstart wil alle kinderen gelijke kansen geven door de materialen en Boekstartboodschap zo breed mogelijk te verspreiden via de consultatiebureaus van Kind en Gezin en de bibliotheek.

Bron: boekstart.be

https://www.boekstart.be

Taalstimulering

De bibliotheek organiseert op zaterdagvoormiddag taalstimulering voor anderstalige kinderenvan 4 tot 8 jaar.

Wat doen we?
  • verhalen vertellen
  • taalspelletjes spelen
  • knutselen
  • zingen
  • doe-activiteiten

telkens met het verhogen van de taalvaardigheid van de deelnemende kinderen in het achterhoofd. Want taal is de springplank naar goede schoolresultaten.

Wanneer?
  • twee zaterdagen per maand van 10 tot 11.30 uur.
Kosten
  • Gratis, maar inschrijven is noodzakelijk.

Eerste stappen

Ouders en kinderen van 0-3 jaar ontmoeten elkaar in de bib in de praatgroep 'Eerste Stappen'.

Heb je een kleine spruit in huis, die nog niet naar school gaat? Dan is Eerste stappen misschien iets voor jou!

Samen met andere ouders praten over zindelijkheid, eten, slapen, spelen,... Je kind laten spelen met andere kinderen van 0-3 jaar. Samen met je kind spelletjes spelen, knutselen, boekjes lezen, … Een stuk fruit of brood eten en een kopje koffie of thee drinken, ...

Lees meer

Koning Kevin

Sinds enkele jaren organiseert de jeugdwerkorganisatie Koning Kevin leuke creatieve vakanties voor kinderen in de bibliotheek en het archeologisch museum. Ook deze zomer staan er twee vakanties op het programma voor kinderen geboren tussen 2010 en 2015.

 

Logo Koning Kevin
Lees meer