In onze gloednieuwe rubriek Maaseik Maakt Muziek zetten we artiesten met roots in Maaseik (en omstreken) in de kijker. Wouter Dewit, die vorige maand het album ‘Still’ uitbracht, bijt de spits af.

Wouter Dewit – woont in Hasselt, maar is geboren en getogen in Maaseik – speelt al sinds zijn kindertijd piano. Na jaren in de muziekschool en een strikt dieet van Bach, komt Wouter in de jazzwereld terecht. In 2008 bracht hij samen met 2 kompanen een jazz-EP uit onder de groepsnaam FiveFourTrio. Ook was hij actief in de rockband Jezusleeft.be.

Daarna raakt hij uitgekeken op zijn piano en het instrument verschuift een tijdlang naar het achterplan.

In het dagelijkse leven is Wouter huisvader en leraar en dat bevalt hem goed. Maar oude liefde roest niet, en hij begint toch opnieuw piano te spelen. Deze keer niet als ‘pianist’ of als ‘vakman’, maar vanuit het buikgevoel. Nils Frahm en de Genkse pianist Michel Bisceglia zijn de motivators die Wouter terug naar de klassieke muziek lokken.

De neoklassieke, minimalistische composities die Wouter Dewit tegenwoordig maakt, zijn overgoten met strijkers. Het is eenvoudige, bijna kinderlijke muziek, waarbij de klankkleuren belangrijker zijn dan compositie.

Of zoals hij het zelf zegt: “De piano geeft kleur aan mijn alledaagse bestaan.”

En we sluiten af met een boodschap van Wouter aan de Maaseikse bibliotheekbezoeker: "Ik hoop met heel mijn hart dat ‘still’ je wat troost biedt, of dat je er gewoon van geniet. En dat je niet aarzelt om via de website www.wouterdewit.be een mailtje te sturen of om naar een concert te komen kijken."

Still is een echte aanrader om tijdens de komende wintermaanden te beluisteren. Het album kan je uitlenen in onze bibliotheek.

Discografie
FiveFourTrio – FiveFourTrio (2008)
Wouter Dewit – Everything, you see (2015)
Wouter Dewit – Still (2017)

Voor fans van
Nils Frahm
Grouper
Dustin O’Halloran 
Max Richter 
Ólafur Arnalds

Live te zien
Zondag 17/12/17: Ancienne Belgique, Brussel
Zondag 21/01/18: Bibliotheek Genk
Zaterdag 24/02/18: Cultuurcentrum De Velinx, Tongeren

Meer info
www.wouterdewit.be

 

Pers

https://www.hbvl.be/cnt/dmf20190325_04280363/maaseikse-leraar-al-13-miljoen-keer-gestreamd-maar-hij-heeft-er-nauwelijks-aan-verdiend