In onze rubriek Maaseik Maakt Muziek zetten we artiesten met roots in Maaseik (en omstreken) in de kijker. Vandaag richten we onze schijnwerpers op Schmutz.

Schmutz is een popgroep uit Neeroeteren die in de jaren tachtig (toen nog als "The Schmutz") een zekere bekendheid genoot binnen de Belpop new wave scène. Hun originele synthpopsound situeerde zich ergens tussen The Cure, A-Ha en Duran Duran in. Ze klonken dus commercieel en tegelijk ook een beetje alternatief.  

Straight From The Heart (debuutsingle uit 1983), Livin’ It UpHold me en Life is A Merry Go Round  waren bescheiden radiohits en met de single Love games (uit het album “Lip Service”) scoorden ze in 1984 een heuse top 30 hit. Het nummer bestormde zelfs de hitparades van Nederland, Frankrijk en Spanje. De single verkocht uiteindelijk meer dan 100.000 exemplaren. Vandaag zouden we met dergelijke cijfers van een monsterhit spreken. Bekijk hier een video uit de oude doos.

Na meer dan 35 jaar klinkt de band nog even fris als weleer. Schmutz bestaat vandaag uit Guy Peeters (zang/gitaar),  Johan Tyskens (basgitaar/zang),  Marcel Vermeulen (drums/zang), Jos Claessens (gitaar) en Danny Pex (toetsen). Origineel lid Carlo Peeters (toetsen) overleed in 2006 na een tragisch motor-ongeval.

Op 19 mei stelde het vijftal in Hasselt een gloednieuw album voor. "Pillow Talk" (een uitgave van Starman Records) bevat naast een aantal nieuwe nummers ook een selectie oudere songs (inclusief een remix door Buscemi). De cd is binnenkort beschikbaar in de bibliotheekcollectie.

Beluister hier de nieuwe single On the edge.

Meer info

https://www.facebook.com/The-Schmutz-150496554993252/

https://www.cluster-park.com/music/schmutz-pillow-talk/