In onze rubriek Maaseik Maakt Muziek zetten we artiesten met roots in Maaseik (en omstreken) in de kijker. Vandaag richten we onze schijnwerpers op The Romans.

Laurens Leurs (zang/gitaar), Frank Coonen(drums/percussie) en Chris Leurs (bas/zang) behaalden met hun rockband  The Romans in 1988 de zilveren medaille van Humo’s Rock Rally. De band uit Waterloos was op die manier goed vertrokken en bracht tussen 1987 en 2000 maar liefst zes albums uit. Ze scoorden daarbij een aantal memorabele radio hits, die het vooral goed deden op Studio Brussel.

Dankzij hun talent voor melodieuze powerpop in de beste traditie van Big Star, The Posies en Hüsker Dü vielen zij vooral  in de smaak bij een trouw alternatief rockpubliek en rockcritici.

Hun grootste succes behaalden The Romans in 1996 met de single 'Someday Cindy' uit hun album Be my Star, waarmee ze ook de public vote op Studio Brussel wonnen.

De groep gaf er in 2000 de brui aan, na een afscheid in schoonheid tijdens Marktrock in Leuven. Hoewel The Romans nooit volledig weggeweest zijn – door de jaren heen doken ze sporadisch op voor gelegenheidsconcerten – was er nooit sprake van een echte reünie.

Op vrijdag 9 november 2018 traden The Romans nog eens op in de Fuego n.a.v. het Waves festival. De focus lag daarbij op lokale helden van vroeger en nu. Naast The Romans gaven ook The Schmutz er acte de présence. Die band uit Neeroeteren kwam al eerder aan bod in onze rubriek “Maaseik Maakt Muziek”.

Meer info over The Romans:

https://www.facebook.com/theromansfrombelgium/

https://nl.wikipedia.org/wiki/The_Romans

De cd's van The Romans zijn allemaal beschikbaar in de bibliotheek. Leen ze zeker eens uit, als je ze nog niet kent!