In onze rubriek Maaseik Maakt Muziek zetten we artiesten met roots in Maaseik (en omstreken) in de kijker. Vandaag richten we onze schijnwerpers op Benjamin Van Esser.

Wanneer Benjamin Van Esser, geboren en getogen in Maaseik, op zesjarige leeftijd piano begint te spelen blijkt al snel dat hij een uitzonderlijk talent heeft voor muziek. In eerste instantie legt hij zich toe op het klassieke (piano)repertoire, maar later doet hij als drummer en gitarist ook ervaring op bij verschillende rock en heavy metal formaties. Tijdens zijn studies aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel ontwikkelt Benjamin een voorliefde voor hedendaagse klassieke muziek en bekwaamt hij zich als componist en muziektechnoloog. In 2016 promoveert hij tot Doctor in de Kunsten met een proefstuk over Live Electronics, dat de computer als een volwaardig muziekinstrument behandelt.

Als pianist is Benjamin voornamelijk actief in het hedendaagse repertoire, zowel solo als in kamermuziekverband. In deze context wordt hij regelmatig uitgenodigd door o.a. het experimentele muziekgezelschap ChampdAction, waarin hij momenteel ook als elektronicaspecialist en sound designer fungeert.

Als componist kleurt Benjamin graag buiten de lijntjes en construeert hij vaak cross-overs tussen verschillende genres, gaande van hedendaagse klassiek tot sferische soundscapes, van heavy metal tot minimal music. Zijn muziek weerklinkt op podia in binnen- en buitenland.

Benjamin is momenteel als senior onderzoeker, speerpunt Muzikale Taal en docent Live Electronics en Muziektechnologie verbonden aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel. Hij onderhoudt ook een cursus Experimentele Muziek aan de Kunstacademie te Zaventem.

We laten Benjamin Van Esser aan het woord over zijn nieuwe album “Forever Frozen”:

“Forever Frozen” is het resultaat van een artistiek vacuüm dat tot stand kwam na de verdediging van mijn doctoraat. Hiervoor schreef ik een aantal werken die qua gevoel nauw aansluiten bij de hectiek van die periode. Het hyperactieve, noisy, atonale en ritmische karakter van o.a. mijn Coalesce cyclus (ook te beluisteren op Spotify) wordt in Forever Frozen ingewisseld voor open klanklandschappen en een consonante, minimalistische toonspraak. Het album kan gezien worden als een artistieke tegenbeweging en is eerder ontstaan vanuit een gevoel dan uit een gedachte. Met Forever Frozen probeer ik piano en electronics met elkaar te laten versmelten. Hierbij zijn de electronics voor iedere track telkens opgebouwd uit dezelfde soort klankmanipulaties. Reversed en stretched loops, spectral en granular freezes, reverbs en delays voorzien een bevroren klankbed waarop de piano zijn verhaal vertelt."

Forever Frozen is niet fysiek beschikbaar, maar wel integraal te beluisteren via spotify en youtube.

Meer info

www.benjaminvanesser.be

https://soundcloud.com/benjaminvanesser

Youtubekanaal Benjamin Van Esser