De bibliotheken van Maaseik en Neeroeteren zijn uitzonderlijk gesloten van woensdag 20 maart tot en met woensdag 27 maart 2019.

Dit heeft alles te maken met de migratie naar een Eengemaakt Vlaams Bibliotheeksysteem (EBS).

OPGELET!

Van 20 tot en met 27 maart 2019 zijn er geen uitleningen, inleveringen of verlengingen mogelijk.

 • We voorzien een langere uitleentermijn voor gebruikers die tussen 24 februari en 9 maart 2019 materialen uitlenen, omdat hun normale uitleentermijn afloopt tijdens of kort na de sluitingsperiode.
 • We raden ook aan om vanaf 7 maart 2019 geen uitgeleende materialen te reserveren. Reservaties die op 20 maart 2019 nog openstaan, worden namelijk niet meegenomen naar het nieuwe systeem!
 • Tijdschriften uit 2019 zijn om technische redenen tijdelijk niet uitleenbaar (vanaf heden tot en met 27 maart 2019).
 • Je kan materialen blijven inleveren via de brievenbus in Maaseik. Als je materialen vóór 20 maart moesten ingeleverd worden, loopt de boete niet verder op tijdens de sluitingsperiode.
 • De geplande activiteiten (vb. auteurslezingen en jeugdboekenweekspelletjes) gaan tijdens de sluitingsperiode gewoon door, zoals voorzien!

Op donderdag 28 maart opent de bibliotheek met een nieuw bibliotheeksysteem en een aangepast gebruikersreglement.

Van dat nieuwe bibliotheeksysteem zal je als bezoeker weinig merken, aan de zelfbedieningsbalies en betaalautomaat wijzigt er niets. Hou er wel rekening mee dat de wachttijden aan de infobalie mogelijk iets langer zijn, omdat onze bibliotheekmedewerkers het nieuwe systeem zelf nog in de vingers moeten krijgen. Wij vangen dit op door extra personeel in te zetten tijdens de eerste weken na de heropening.

Het gebruikersreglement wijzigt, omdat het Provinciaal Gebruikersreglement niet meer van toepassing is. Wat betekent dit voor u als bibliotheekgebruiker? We sommen hieronder de belangrijkste wijzigingen op.

 • Het gemeenschappelijk lidmaatschap binnen het Provinciaal netwerk valt weg en wordt vervangen door een gemeenschappelijk lidmaatschap voor bibliotheken die samenwerken binnen het EBS. In de praktijk betekent dit dat je nog steeds terecht kan in een groot aantal Limburgse bibliotheken met je lidmaatschap van Maaseik en omgekeerd. De lijst van de deelnemende bibliotheken wordt bekend gemaakt op deze website, na de omschakeling.
 • We gaan werken met een andere uitleentermijn (4 weken i.p.v. 3 weken). Daarna is er nog één verlenging mogelijk (indien het item niet gereserveerd is).
 • Elke lener (ook kinderen tot 12 jaar) kunnen maximum 20 materialen uitlenen.
 • De kostprijs voor een reservatie wordt 1,00 euro.
 • De speciale faciliteiten voor leerkrachten (OLE-kaart) wijzigen. Leerkrachten ontvangen hierover de nodige info aan de balie tijdens hun volgende bezoek.
 • De aanmaningsprocedure wordt strenger indien je de materialen niet tijdig terugbezorgt of verlengt en indien je openstaande schulden niet binnen een bepaalde termijn betaalt.

Het nieuwe gebruikersreglement gaat in vanaf 28 maart 2019 en wordt gepubliceerd op deze website van zodra van toepassing. Een papieren exemplaar is vanaf 28 maart 2019 verkrijgbaar aan de balie voor bibliotheekgebruikers die dit wensen.

Dankzij het Eengemaakt Vlaams Bibliotheeksysteem (EBS) en de bijhorende nieuwe software worden het uitlenen en innemen van materialen, het inschrijven van nieuwe leners en alle andere taken die dagelijkse kost zijn in de bibliotheek betrouwbaarder, makkelijker, gebruiksvriendelijker en goedkoper. Het nieuwe systeem is een realisatie van Cultuurconnect, de software is afkomstig van Nederlandse marktleider OCLC|HKA.

Indien u verder nog vragen of opmerkingen heeft bij  bovenstaande informatie, geef gerust een seintje via bibliotheek@maaseik.be, 089 564 074 of aan de balie.