Van de doden niets dan goeds

Tomas Ross (auteur)

Van de doden niets dan goeds

Genre:
Na de Tweede Wereldoorlog komt Arnie Springer in november 1945 uit het jappenkamp berooid terug in Den Haag waar hij verstrikt raakt in talloze intriges.
Titre
Van de doden niets dan goeds
Auteur
Tomas Ross
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Cargo, 2015
329 p.
ISBN
9789023496632 (paperback)

Plusieurs formats:

Commentaires

De bende van de zwarte

November 1945: Arnie Springer keert terug uit een jappenkamp. Al snel merkt hij dat in het ijskoude Nederland heel wat mensen intussen van ideologie zijn veranderd en hun oorlogsovertuigingen willen toedekken. Als het moet met geweld.

Arnie is een indo met een Nederlandse vader en een Javaanse moeder. Al van voor de oorlog werkt hij voor baron Verschuer, hoofd van de inlichtingendienst van het ministerie van Oorlog. De baron heeft in elk watertje wel een hengel hangen, hij is dik met notoire communistenhater prins Bernhard, maar hij is ook op de hoogte van de linkse, rechtse, vaderlandslievende en/of antikoloniale voorkeuren van zowat elke belangrijke Nederlander en Indonesiër. Elke dag zijn er in Nederland wel liquidaties. 'Communisten, oud-SS'ers, zwarthandelaren, verzetscollaborateurs, penoze die foute politici liquideert als ze niet betalen. Joden die hun verraders afmaken, NBS'ers die hun buurvrouw oppakken omdat ze niet met hen wilde naaien.' Bovendien is alles op de bon en is een mens al blij als hij zuurkool zonder worst kan krijgen. Arnie laat het alvast niet aan zijn hart komen en probeert zich low profile te houden, want van de Nederlanders krijgt hij voortdurend het verwijt da…Lire la suite

Als de Tweede Wereldoorlog voorbij is, komt Arnie Springer in november 1945 berooid terug uit een Japans interneringkamp en moet hij zijn draai zien te vinden in Den Haag. Dat is koud, er is geen werk en weinig woonruimte. Bovendien bestrijden oud-verzetsmensen elkaar en lopen NSB’ers en oorlogsmisdadigers vrij rond. Als Springer zijn demente vader opzoekt, vindt hij bij hem een schrift met de namen en uitgebreide gegevens van collaborateurs die de dans zijn ontsprongen en nu hoge posities bekleden. Al gauw wordt hij bedreigd, gaat op onderzoek en ontdekt een complot van hooggeplaatsten in Nederland en Nederlands-Indië waarin ook zijn zus en haar Duitse vriend actief zijn. De ruim vijftig misdaadromans van de bekende, bekroonde Nederlandse auteur en scenarioschrijver (1944) worden ‘faction’ genoemd, ze zijn deels fictie, deels realiteit. Ook deze thriller is deels gebaseerd op feiten en geeft een erg goed beeld van Den Haag vlak na de oorlog. Het spannende verhaal is uitstekend opgebo…Lire la suite

À propos de Tomas Ross

Tomás Francisco Ross (né à Buenos Aires le 1er mars 1999) est un acteur argentin de télévision. Il est principalement connu pour son rôle de Cristobal dans la série télévisée argentine Casi Ángeles.

Carrière

Publicité

Il a joué dans des publicités pour Knorr (en Allemagne), Margarina et Quesos (en France), Cif, Danonino, Martina di Trento, Arcor, Carrefour et La nacion (en Argentine).

Télévision
  • 2006 : Alma pirata : Andrés de Marco
  • 2007-2008 : Casi Ángeles : Cristóbal Bauer
  • 2009-2010 : Consentidos : Benjamin
  • 2011 : Dulce amor
Théâtre
  • 2007 : adaptation de Casi Ángeles : Cristóbal Bauer

Liens externes

En lire plus sur Wikipedia