De vrouw die op Greta Garbo leek

Tomas Ross (auteur), Maj Sjöwall (auteur)
Een zakenman, op zoek naar zijn in Zweden verdwenen dochter, blijkt niet de enige die haar wil vinden.
Sujet supplémentaire
THR, Avontuur-Spionage-Thriller, verdwijningen
Titre
De vrouw die op Greta Garbo leek
Auteur
Tomas Ross Maj Sjöwall
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: De Bezige Bij, 2010
247 p.
ISBN
9789023459866 (paperback)

Plusieurs formats:

Commentaires

De romans van het Zweedse echtpaar Maj Sjöwall en Per Wahlöö brachten in de jaren '70 met hun maatschappijkritische element een vernieuwing in de internationale misdaadliteratuur. Hun norse inspecteur Beck is het prototype van de menselijke politieman die oog heeft voor de sociologische omgeving van de dader waardoor die dikwijls op begrip kan rekenen. Toen Wahlöö in 1975 overleed, stopte zijn vrouw aanvankelijk met schrijven, maar financiële moeilijkheden dwongen haar er later toch toe op zoek te gaan naar een nieuwe coauteur. Ze vond die in de Nederlander Tomas Ross, die in de loop der jaren driemaal bedacht werd met de Gouden Strop, de jaarlijkse prijs voor de beste thriller in het Nederlands taalgebied. De vrouw die op Greta Garbo leek is het product van hun eerste samenwerking. Het boek werd geschreven in 1989 toen de Berlijnse Muur er nog stond en de pc nog niet ingeburgerd was.
De Zweedse journalist Peter Hill krijgt een tip over een merkwaardige zaak. Hij was vroeger…Lire la suite
Dit was het debuut van een nieuw schrijverspaar: Maj Sjowall en Tomas Ross die hun sporen in het thrillergenre al ruimschoots hadden verdiend. Maj Sjowall vormde eerder een beroemd schrijverspaar met maatschappij-kritische politieromans met Per Wahloo. Ze waren bedoeld als aanklacht tegen de Zweedse welvaartsstaat en het rechtssysteem. Het verhaal van dit duo is minder maatschappij-kritisch dan bij Wahloo/Sjowall. De invloed van Sjowall op Ross is duidelijk merkbaar. Ross lijkt overigens de hoofdauteur. Het verhaal heeft daarbij een eigen stijl en sfeer. Het is een boeiend verhaal rond de dochter van een Nederlandse zakenman, die verdwenen is. Ook de Zweedse geheime dienst is naar haar op zoek in verband met een afpersingszaak. De ontknoping is cynisch, hetgeen kenmerkend is voor de sfeer van het boek. paperback, kleine druk.

À propos de Tomas Ross

Tomás Francisco Ross (né à Buenos Aires le 1er mars 1999) est un acteur argentin de télévision. Il est principalement connu pour son rôle de Cristobal dans la série télévisée argentine Casi Ángeles.

Carrière

Publicité

Il a joué dans des publicités pour Knorr (en Allemagne), Margarina et Quesos (en France), Cif, Danonino, Martina di Trento, Arcor, Carrefour et La nacion (en Argentine).

Télévision
  • 2006 : Alma pirata : Andrés de Marco
  • 2007-2008 : Casi Ángeles : Cristóbal Bauer
  • 2009-2010 : Consentidos : Benjamin
  • 2011 : Dulce amor
Théâtre
  • 2007 : adaptation de Casi Ángeles : Cristóbal Bauer

Liens externes

En lire plus sur Wikipedia