Livre
Néerlandais

De tweede november : wie zat er achter de moord op Theo van Gogh?

Tomas Ross (auteur)

De tweede november : wie zat er achter de moord op Theo van Gogh?

Genre:
Een jonge Nederlandse Marokkaan, die als infiltrant werkt voor de AIVD, ontdekt dat er een moord op een bekende Nederlander gepleegd gaat worden; diezelfde avond wordt zijn chef vermoord.
Titre
De tweede november : wie zat er achter de moord op Theo van Gogh?
Auteur
Tomas Ross
Langue
Néerlandais
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: Tomas Ross Crime, 2013
384 p.
ISBN
9789023483014 (paperback)

Commentaires

Op twee november 2004 werd in Amsterdam de controversiële filmmaker Theo Van Gogh op gruwelijke wijze afgeslacht door Mohammed Bouyeri, een islamitisch fundamentalist. Op dezelfde dag ontving misdaadschrijver Tomas Ross een furieuze brief van diezelfde Van Gogh, omdat hij kritiek had geleverd op de montage van diens jongste film 06/05 (een film over de moord op de politicus Pim Fortuyn). In die brief zegde Van Gogh woedend zijn vriendschap op met Ross, de scenarist van de film. In de nasleep van de moord publiceerde Ross al een boekje over Van Gogh: Take Care! (2005) Daarin schetste hij een genuanceerd beeld van een man met sterke journalistieke kwaliteiten, maar ook met een meer dan irritant karakter.
In De tweede november gebruikt de auteur de moord opnieuw als uitgangspunt voor een fictief verhaal, weliswaar sterk gebaseerd op feitenmateriaal. ‘Faction’ dus. Hamid Mansur, een informant van de geheime dienst, hoort hoe een aantal radicale moslims de moord o…Lire la suite
De jonge Nederlandse Marokkaan Hamid Mansur ontdekt als infiltrant van de AIVD dat er een moord op een bekende Nederlander gepleegd gaat worden. Hij speelt zijn informatie door aan zijn chef die echter diezelfde avond vermoord wordt. Ook anderen die van de operatie weten, sterven en Mansur wordt gezien als dader. Samen met journaliste Puck Labrie proberen zij het Trojaanse complot van de AIVD te ontrafelen. Ook deze spannende thriller over de planning van en de moord op Theo van Gogh balanceert, zoals we van de auteur gewend zijn, op de scheidslijn van feit en fictie. Het verhaal borduurt voort op de nieuwe politieke wereld die in ons land ontstond na de moord op Fortuyn waar de auteur ook een roman over schreef ('De zesde mei'*). Het verhaal is geraffineerd gecomponeerd, en mede dankzij de sympathieke hoofdrolspelers en het feit dat veel feiten in ons aller geheugen staan gegrift, leest het niet alleen als een trein, maar boeit het tot het afschuwelijke eind dat iedereen kent. Vrij k…Lire la suite

À propos de Tomas Ross

Tomás Francisco Ross (né à Buenos Aires le 1er mars 1999) est un acteur argentin de télévision. Il est principalement connu pour son rôle de Cristobal dans la série télévisée argentine Casi Ángeles.

Carrière

Publicité

Il a joué dans des publicités pour Knorr (en Allemagne), Margarina et Quesos (en France), Cif, Danonino, Martina di Trento, Arcor, Carrefour et La nacion (en Argentine).

Télévision
  • 2006 : Alma pirata : Andrés de Marco
  • 2007-2008 : Casi Ángeles : Cristóbal Bauer
  • 2009-2010 : Consentidos : Benjamin
  • 2011 : Dulce amor
Théâtre
  • 2007 : adaptation de Casi Ángeles : Cristóbal Bauer

Liens externes

En lire plus sur Wikipedia