Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

Blonde Dolly

Tomas Ross (auteur)
Als een verpleegster in 1959 een man herkent die in de oorlog haar vader verried, wil ze hem doden maar ze blijkt niet de enige te zijn en komt ze op het spoor van prostituee Blonde Dolly.
Titre
Blonde Dolly
Auteur
Tomas Ross
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Cargo, 2019
388 p.
ISBN
9789403133805 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Commentaires

Blonde Dolly

Eerste zin. Vanavond ga ik een man doden.

In zijn misdaadromans verweeft Tomas Ross feiten met fictie, bestaande met verzonnen personages. Zijn nuchtere schrijfstijl past wonderwel bij zijn voorliefde voor Hollandse doofpotaffaires, waarbij de regering, de geheime diensten of prins Bernhard vaak een rol spelen. Ook Blonde Dolly gaat over veel meer dan de moord op een Haagse prostituee in 1959, in Nederland een van de beroemdste cold cases.

Sebilla Niemans leidt erg verschillende levens. Als Blonde Dolly ontvangt ze gewone arbeiders, als Suze van den Bergh is ze een mondaine vrouw die haar geld met onroerend goed en beleggingen verdient. Of ze wordt Inge Hoogendijk die piano speelt en gedichten voordraagt in bejaardenhuizen. Ze gaat met politici, diplomaten, chirurgen en armoezaaiers naar bed, maar liefde voelt ze alleen voor haar hond en haar gekke moeder. Ze chanteert ook belangrijke mannen die ze nog van in de oorlog kent. Officieel zijn het verzetshelden die van prins Bernhard een medaille hebben gekregen, maar z…Lire la suite

Blonde Dolly werkt in de Tweede Wereldoorlog in een bordeel voor Duitse officieren en foute Nederlanders, later achter een raam aan de zelfkant van Den Haag, waar ze een dubbelleven leidt. Ze slaapt met rijke en invloedrijke persoonlijkheden. In 1959 wordt ze gewurgd. Haar leven en dood zijn door raadsels omgeven. Het politieonderzoek rammelt. Faction, een mengeling van feiten en verzinsels, is het handelsmerk van deze drievoudige winnaar van de Gouden Strop. Meer dan vorig werk leunt deze roman ondanks grondige research zeer op onbewezen zaken en fictieve personages. Zoals aankomend verpleegster Hannah die in 1959 de man herkent die in de oorlog haar vader verried. Ze wil hem doden, maar blijkt niet de enige en komt dan op het spoor van Blonde Dolly. De uitgebreide verantwoording kan lezers ondersteunen die wellicht duizelig worden van alles wat de auteur uit de kast haalt, de vele personages en hun soms uitgebreide gedachtegangen, de uitweidingen en soms afleidende details. De rasau…Lire la suite

À propos de Tomas Ross

Tomás Francisco Ross (né à Buenos Aires le 1er mars 1999) est un acteur argentin de télévision. Il est principalement connu pour son rôle de Cristobal dans la série télévisée argentine Casi Ángeles.

Carrière

Publicité

Il a joué dans des publicités pour Knorr (en Allemagne), Margarina et Quesos (en France), Cif, Danonino, Martina di Trento, Arcor, Carrefour et La nacion (en Argentine).

Télévision
  • 2006 : Alma pirata : Andrés de Marco
  • 2007-2008 : Casi Ángeles : Cristóbal Bauer
  • 2009-2010 : Consentidos : Benjamin
  • 2011 : Dulce amor
Théâtre
  • 2007 : adaptation de Casi Ángeles : Cristóbal Bauer

Liens externes

En lire plus sur Wikipedia