Livre
Néerlandais

De Titanic

Simon Adams (auteur)
Dans la série:
Public cible:
12-14 ans et plus
Dit boek beschrijft de Titanic: de bouw, de reis, de ondergang en de nasleep van de ramp. Wat is er gebeurd met de kapitein? Welke schatten lagen jarenlang op de zeebodem? Waarom heeft de bemanning van de Carpathia een medaille gekregen? Feiten en records.
Sujet
Titanic, Schepen
Titre
De Titanic
Auteur
Simon Adams
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Titanic
Éditeur
Amsterdam: Memphis Belle, 2014
72 p. : ill.
ISBN
9789089413901 (hardback)

Commentaires

Honderd jaar geleden, op 14 april 1912, iets voor twaalf uur ‘s nachts, botste het luxe passagiersschip Titanic op een ijsberg. De Titanic was op dat moment bezig aan zijn allereerste reis naar Amerika en iedereen dacht dat de boot onzinkbaar was. De ijsberg bewees het tegendeel, met een van de grootste scheepsrampen aller tijden als gevolg.
De ramp met de Titanic, op dat moment het grootste passagiersschip ter wereld, spreekt ook vandaag de dag nog altijd tot de verbeelding. Het is dan ook niet vreemd dat in de informatieve serie ‘Ooggetuigen’ nu een boek verschijnt over de ondergang van dit wereldberoemde schip.
In De Titanic, bedoeld voor kinderen vanaf ongeveer twaalf jaar, is de lezer een ‘ooggetuige’. In 72 bladzijden komen de passagiers en bemanningsleden van de Titanic tot leven en zinkt de boot uiteindelijk naar de bodem van de zee.
Het boek bestaat uit 25 inhoudelijke hoofdstukken van elk twee naast elkaar gelegen pagina’s. Elk hoofdstuk is opgebouwd …Lire la suite
De ramp die zich voltrok toen de Titanic, destijds het grootste passagiersschip ter wereld, in 1912 ten onder ging, blijft tot de verbeelding spreken. In deze uitgave zijn we er ooggetuige van. In vijfentwintig hoofdstukken van steeds een dubbele pagina wordt de geschiedenis van de Titanic geschetst. De opbouw is chronologisch, beginnend met de bouw, gevolgd door de passagiers, de reis, de aanvaring, de reddingsoperatie, eindigend met het onderzoek naar de oorzaak van de ramp. Vele afbeeldingen, onder meer (kleuren)foto’s, ondersteunen het verhaal. Elk hoofdstuk begint met een korte inleiding, waarna door de bijschriften bij de afbeeldingen, gedrukt in zeer klein lettertype, veel interessante informatie wordt gegeven. De persoonlijke anekdotes over reizigers en bemanning maken het verhaal extra boeiend. Het taalgebruik is niet echt op kinderen gericht, maar is wel heel helder. Achter in het boek staan een overzichtelijke tijdlijn, verwijzingen naar veelal Engelstalige websites en muse…Lire la suite

De Titanic

In de nacht van 14 op 15 april 1912 botste de Titanic tijdens zijn eerste oversteek van de Atlantische Oceaan tegen een ijsberg en zonk. Van de 1500 passagiers en 900 bemanningsleden werden slechts 700 mensen gered.
De eerste Engelse versie van dit boek verscheen in 2004, de tekst werd herzien in 2009 en in dit herdenkingsjaar in het Nederlands vertaald.
Via beknopte tekstblokken en veel beeldmateriaal raken we op de hoogte van de bouw van deze reusachtige oceaanstomer op de werf van Belfast. Dit luxueuze passagiersschip vertrok op 10 april 1912 vanuit Southampton in Zuid-Engeland. We vernemen heel wat anekdotes over passagiers uit de eerste, tweede en derde klas. Toen het schip op de ijsberg liep en zonk, waren er slechts dertien reddingsloepen voor de vele opvarenden. Ook het staal bleek niet bestand tegen de schok. In 1985 werd het in twee stukken gebroken scheepswrak van de Titanic gelocaliseerd en gefotografeerd.
De vertaling zit vol anglicismen, bijvoorbeeld: ‘…Lire la suite