Livre
Néerlandais

Alpiene gevaren

Handboek over de gevaren van de bergsport met praktische informatie en adviezen over veiligheid,
Titre
Alpiene gevaren
Auteur
Robert Steenmeijer
Langue
Néerlandais
Édition
1
Éditeur
Utrecht: De Fontein/Tirion, 2011
176 p. : ill.
ISBN
9789043914055 (paperback)

Commentaires

Alpiene gevaren is de nieuwe, bijgewerkte versie van het Handboek Alpiene gevaren, maar dan in zakformaat. Het wil bergbeklimmers, bergwandelaars en skiërs in crisissituaties bijstaan.
Dit boekje snijdt een grote variëteit van onderwerpen aan. Je leest zowel over de gevaren van rots- of ijsklimmen, skiën, snowboarden, langlaufen en bergwandelen, als over de gevaren van sneeuw, gletsjers, lawines, steenslag, onderkoeling en zonnesteek tot sneeuwblindheid. Terecht stipt Robert Steenmeijer aan dat ook sporten met een minder halsbrekende reputatie even levensgevaarlijk kunnen zijn als je niet goed voorbereid bent.
Het boek geeft advies over hoe je moet omgaan met verschillende weertypes, hoe je iemand kunt zoeken die in een lawine is terechtgekomen, hoe je je in de bergen kunt oriënteren met behulp van kaarten en andere hulpmiddelen en hoe je de hulp van anderen kunt zoeken. Tot slot is er ook nog een deeltje over de EHBBO, de ‘Eerste Hulp Bij Bergsport Ongevallen’…Lire la suite
Een praktisch zakboek voor iedereen die in de bergen onderweg is, op welk niveau dan ook. Aan bod komen de gevaren van alle takken van de bergsport (inclusief bergwandelen), waaronder steenslag, lawines, vallend ijs, sneeuwblindheid, onderkoeling, moeilijke oriëntatie, val in een gletsjerspleet, val op een steile sneeuwhelling et cetera. Ook aan EHBO wordt de nodige aandacht besteed. Jammer is dat sommige onderwerpen wel zeer summier beschreven worden en dat er voortdurend voor inhoudelijke informatie wordt verwezen naar de andere leerboeken van de auteur (niemand neemt twee leerboeken mee in zijn rugzak!). Andere onderwerpen, o.a. lawines en gletsjers, worden juist tot in detail beschreven. Het boek is ruim opgezet, met veel titel- en fotopagina's. De auteur is gediplomeerd berggids en heeft diverse uitstekende alpiene leerboeken op zijn naam staan. Herziene en geactualiseerde druk van 'Handboek alpiene gevaren'*. Gedetailleerde inhoudsopgave, geen index.