Livre
Néerlandais

Het verborgen leven van Eurídice Gusmão

Martha Batalha (auteur), Kitty Pouwels (traducteur)

Rio de Janeiro, 1920. De kosmopolitische stad bloeit door de komst van Pxortugese, Turkse en Chinese immigranten. Eurídice is een vindingrijke, slimme vrouw die door de burgerlijkheid van haar ouders en haar man klein wordt gehouden.
Haar zus Guida raakt ongehuwd zwanger en  wordt verstoten door haar vader. Terwijl Guida als alleenstaande moeder een nieuw leven opbouwt, neemt ook Eurídice

Titre
Het verborgen leven van Eurídice Gusmão
Auteur
Martha Batalha 1973-
Traducteur
Kitty Pouwels
Langue
Néerlandais
Langue originale
Portugais
Titre original
A vida invisível de Eurídice Gusmão
Éditeur
[Amsterdam]: Nieuw Amsterdam Uitgevers, 2016
220 p.
ISBN
9789046821541 (paperback)

Commentaires

Het verborgen leven van Eurídice Gusmão

Eerste zinnen. Veel van de verhalen in dit boek zijn waargebeurd. In Rio de Janeiro lagen de lijken ooit werkelijk in hopen op straat vanwege de Spaanse griep.

Het is niet voldoende voor Eurídice Gusmão, een leven als huisvrouw terwijl haar man Antenor carrière maakt in de bankwereld. Ze mist haar zus Guida, die lang geleden vanwege een verboden liefde uit het ouderlijke huis vluchtte, en ze mist een bezigheid. Die vindt ze, eerst als modeontwerpster, daarna als schrijfster. De rest van het verhaal vult de Braziliaanse schrijfster Batalha op met huwelijken, kinderwagens, veel geroddel en recepten, en halfbakken alinea’s over het harde leven in de arbeiderswijken van Rio. Ergens wil de schrijfster iets vertellen over de emancipatie van de vrouw, maar ze verzandt in braaf soapgezwets en een hang naar feelgoodverhaaltjes. Want alles komt uiteindelijk natuurlijk goed, zoals in het echte leven.

**

Nieuw Amsterdam (originele titel: A vida invisível de Eurídice Gusmão), 224 blz., € 19,99.