Livre
Néerlandais

Mijn bange hartje

Jo Witek (auteur), Christine Roussey (dessinateur), Liesbeth Elseviers (traducteur)
Een klein meisje vertelt waar ze allemaal bang voor is: de donkere nacht, de hond van meneer Gies en een boze juf. Ze vertelt ook wat ze dan doet en wat haar soms helpt. Vierkant prentenboek met tekeningen in frisse kleuren en poëtische tekst. Met verrassende kijkgaten. Vanaf ca. 5 jaar.
Sujet
Bang zijn
Sujet supplémentaire
prentenboeken
Titre
Mijn bange hartje
Auteur
Jo Witek
Dessinateur
Christine Roussey
Traducteur
Liesbeth Elseviers
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
Mes petites peurs
Éditeur
Antwerpen: Oogappel, 2017
[28] p. : ill.
ISBN
9789002264290 (hardback)

Commentaires

Groot, bijna vierkant prentenboek waar de kracht van afspat. Het stevig omslag heeft twee kijkgaten als grote ogen die bedenkelijk kijken naar de (kleine) hoofdpersoon van het verhaal. Elke kartonnen pagina heeft een of meer uitsparingen en laat de kleine meid een angst onder de ogen zien, zoals de donkere nacht, de hond van meneer Gies, mama kwijtraken in een drukke winkel, dondergerommel en bliksemgeflits en een boze juf. En hoe klein ze ook is, ze heeft overal een oplossing voor. Een prentenboek dat raakt, zowel door de herkenbaarheid als door de prachtige prenten. Het taalgebruik is soms poëtisch ('In de iglo van mijn verbeelding zit ik warm en veilig.') en soms heel direct: 'Wist ik veel dat die schotel de lucht in zou gaan (...)'. Het meisje vertedert en neemt je bij de hand door het boek. De angsten zijn ‘van alle tijden’ en door materiaalgebruik (potlood en krijt in frisse kleuren, enkele fluorescerend oranje details), techniek en het verrassende gebruik van uitsparingen ogen …Lire la suite

Mijn bange hartje

In de dikke, kartonnen kaft zijn twee vormen uitgesneden, waardoor boze ogen je aankijken. Als je de kaft omslaat, kijken de ogen in combinatie met een lachende mond je echter vrolijk aan. Dit is niet de enige verrassing in dit originele boek. Ook binnenin vind je op elke bladzijde een of meerdere uitsnijdingen die aan twee kanten anders werken. Een muil wordt een ballon of een paraplu, bergtoppen worden tanden en spokenogen kersen.Het kleine, naamloze meisje in het boek is bang voor alles: het donker, honden, monsters, donder en bliksem en nog veel meer. Voor alles heeft ze een remedie, al kun je als kijker eraan twijfelen of die wel werkt. Tegen de monsters in het donker heeft ze een schattig nachtlampje en een superzachte pyjama, tegen de vreselijke hond van meneer Gier knijpt ze stevig in mama’s hand en Halloween viert ze met haar vrienden, immers Bang zijn samen met je vrienden is leuk. Op het eind overwint ze haar angst voor het klimrek na een wijze les van…Lire la suite

À propos de Jo Witek

Jo Witek est une écrivaine française, née à Puteaux, dans les Hauts-de-Seine, le 4 septembre 1968.

Biographie

Après des études d’art dramatique à Paris (Philippe Minyana, Jean Jourdheuil, Théâtre de Chaillot, Serge Noyelle), elle travaille pour le cinéma comme lectrice, adaptatrice et conseillère aux acquisitions de droits vidéo.

Le récit intégral (ou presque) d’une coupe de cheveux ratée a notamment reçu le prix des 12-14 ans de la Foire du livre de Brive-la-Gaillarde en 2012.

Elle exerce les professions de journaliste et de rédactrice indépendante.

Elle a quitté Paris en 2002 et réside dans l'Hérault.

Avec à son actif une vingtaine d'ouvrages pour enfants, elle est membre de la Charte des auteurs et des illustrateurs jeunesse.

ŒuvresEn lire plus sur Wikipedia