Gedichtenwedstrijd ~ Poëzieweek 2022

Van 27.01 tot en met 02.02.2022 is het POËZIEWEEK! De bibliotheek van Maaseik en 
Neeroeteren organiseert daarom een gedichtenwedstrijd. 

Zowel kinderen als volwassen mogen deelnemen aan de wedstrijd. 

poezieweek22


 

 

 

 

 

 

Hoe kan je meedoen?

  • Schrijf een mooi gedicht dat past binnen het thema van de Poëzieweek. Het thema is NATUUR.
  • Het gedicht mag ook vergezeld worden door een mooie tekening of knutselwerkje!
  • Bezorg je gedicht vóór 25.01.2022 aan de bibliotheek. Dit kan via mail naar bibliotheek@maaseik.be, of geef het af aan de balie in Maaseik of Neeroeteren.  Vergeet niet om je naam, geboortedatum en contactgegevens  te vermelden! 
  • Voor scholen: kinderen en leerkrachten mogen ook als klas deelnemen aan de wedstrijd. De klas mag zelf kiezen hoeveel gedichten er worden ingezonden (1 gedicht van de ganse klas, 1 gedicht per leerling,…). 

 

Wat krijgt de winnaar?
Een jury kiest winnaars in de leeftijdscategorieën –12 jaar, 12-18 jaar en +18 jaar. De allermooiste gedichten worden beloond met een verrassingsprijs, en worden ook vereeuwigd op bladwijzers en affiches in de bib én in het maandelijks stadsmagazine MAZINE! 

 

Wedstrijdreglement 

  • Je gedicht moet in het Nederlands geschreven zijn en passen binnen het thema ‘Natuur’.
  • Je gedicht werd niet eerder gepubliceerd of ingezonden voor een andere poëziewedstrijd.  
  • Je gedicht telt max. 20 regels. 
  • Je bezorgt je gedicht vóór 25 januari 2022 aan de bib.
  • Een door de bibliotheek samengestelde jury kiest de winnende gedichten. De winnaars worden persoonlijk verwittigd. 
  • Door deel te nemen aan deze wedstrijd geef je de toestemming aan de bibliotheek om je gedicht te mogen publiceren op sociale media en op gedrukte materialen zoals bladwijzers en affiches.  

Thema: ‘Natuur’
Het voorbije jaar hebben we met zijn allen opnieuw de natuur ontdekt. Niet zozeer de ver-weg-natuur of de hoge-bergen-natuur, maar wel de vergeet-me-nietjes-natuur, de wandel-je-mee-natuur, de hoeveel-vlinders-tel-jij-in-jouw-tuin-natuur, de laten-we-samen-over-een-beekje-springen-natuur. We hebben het avontuur in onze achtertuin herontdekt, de schoonheid van onze beken en bossen, vogels die we gisteren niet hoorden, eekhoorns die we niet meer zagen. We werden weer verliefd op onze vierkante meter tuin, de geraniums op ons balkon.

Tijdens deze Poëzieweek laten we ons verrassen door lieveheersbeestjeswoorden, door slingerplantzinnen en varenverzen. We fluisteren gedichten om de dieren te verwarmen in hun winterslaap, we laten onze woorden waaien in de wind. We geven taal aan wat we belangrijk vinden en willen bewaren. We zingen luid over een groene toekomst, vol bloesemingen en overvloed.

www.poezieweek.com