Boek
Nederlands

De waarnemer

Wim Kayzer (auteur)
Een huisarts trekt zich na een praktijk van dertig jaar terug op het Franse platteland om zijn leven te overdenken.
Onderwerp
Cevennen, Dood
Titel
De waarnemer
Auteur
Wim Kayzer
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Balans, 2022
661 p.
ISBN
9789463822329 (hardback)

Besprekingen

In De waarnemer verlaat een huisarts zijn praktijk in het Noorden. Na al die drukke jaren van duizenden gezichten en stemmen zondert hij zich af in de Franse Cévennes om in eenzaamheid aan een nieuw leven te beginnen. Als locatie kiest de arts voor een afgelegen hoeve tussen vier bergen. Deze idyllische plek is hem nagelaten door wijlen Sophie, bij leven een caféhoudster. In zijn isolement levert hij zich vaak over aan filosofische bespiegelingen. Uitermate spitsvondig en als een ware taalvirtuoos laat Kayzer de arts in zijn zuiders plekje reflecteren over Kants Ding an Sich: "Zonder jouw sterven had ik er nooit een glimp van opgevangen. Het hol is het Ding an Sich: ik heb nooit echt begrepen wat het Ding an Sich zou moeten zijn tot ik introk in het hol, het hol is het Ding an Sich en het Ding an Sich is zowel zijn enige oorsprong als zijn eigen bestemming...".

Veeleer dan een taalfilosofische roman is De waarnemer een psychologische roman. In aantekeningen, geric…Lees verder
Wim Kayzer – wie kent hem niet van zijn, ook als boek verschenen, televisieseries? 'De waarnemer' lijkt zijn opus magnum, een grootse roman over verlangen, angst, verlatenheid en dood. Een huisarts verlaat na dertig jaar zijn praktijk in het noorden en gaat wonen in een afgelegen hoeve in de Cévennes, hem nagelaten door zijn vriendin Sophie. In aantekeningen, aan haar gericht, beschrijft hij zijn vlucht en schetst hij de contouren van zijn leven, verhaalt hij over zijn vele patiënten (van de obsceenste tot de tederste), zijn vriend Jeroen (waanzin, geouwehoer, drank), de oude Simon (doodsangst en –verlangen), de levenslustige Maria (zijn grote liefde, die hem verliet) en de niet te intimideren Sophie, die hem haar droom naliet. Laverend tussen herinneringen en angst probeert hij betekenis te hechten aan zijn bestaan, totdat een ‘vakbroeder’ Alzheimer bij hem constateert en hij zijn conclusie trekt: ‘Ik ben een ander geworden. Ik wil hem niet leren kennen’. Vrij kleine druk.

Over Wim Kayzer

Wim Kayzer (Den Haag, 17 oktober 1946) is een Nederlands journalist, programmamaker en schrijver.

Werk

Onderstaand volgt een overzicht van het werk van Wim Kayzer:

Radioprogramma’s

  • Vanaf de tweede helft van de jaren zeventig t/m 1983 – Z.I. (VARA), een wekelijks programma op de zaterdagochtend met lange gesprekken, documentaires en opvallende reportages: in 1979 bijvoorbeeld maakte Kayzer samen met zijn latere vrouw Toni Boumans, documentairemaakster, een reportage over de van moord verdachte Annie E.

Televisieprogramma's

  • 1977 – Voorwaarts en niet vergeten (VARA), een in samenwerking met Hedda van Gennep, programma- en documentairemaakster, tot stand gekomen negendelige documentaire waarin aan de hand van interviews e…Lees verder op Wikipedia