Boek
Nederlands

Teer

Ook verschenen als Zwarte lokvogel

Toni Morrison (auteur), Nicolette Hoekmeijer (vertaler), Neske Beks (nawoord)
Een door blanken opgevoed zwart model wordt verliefd op een arme zwarte man.
Extra onderwerp
De Morgen, Boeken
Titel
Teer
Ook verschenen als
Zwarte lokvogel
Auteur
Toni Morrison
Vertaler
Nicolette Hoekmeijer
Nawoord
Neske Beks
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Tar Baby
Uitgever
Amsterdam: Athenaeum, 2023
336 p.
ISBN
9789025315009 (hardback)

Besprekingen

Recensie -Morrison voert de spanning hoog op

Toni Morrison kiest geen partij in haar vierde roman Teer, die pas een nieuwe Nederlandse vertaling heeft gekregen. De lezer krijgt begrip voor ál haar personages.

Op het Caraïbische Îsle des Chevaliers lijken de verhoudingen duidelijk. De natuur van het eilandje is lang geleden getemd door mannen die de bossen kapten en de grond uitholden en de rivier in grote verwarring brachten, schrijft Nobelprijswinnaar Toni Morrison in haar vierde roman Teer (1981). 'Verbannen van de plek waar ze altijd had geleefd, naar onbekend terrein gedwongen, was ze niet langer in staat haar poeltjes en watervallen te vormen en stroomde ze alle kanten uit', scharrelend over de bosgrond, om uiteindelijk, 'doodop, verzwakt en verdrietig', een moeras te vormen van dikke, zwarte drek waar zelfs de muggen verre van bleven.

Maar de weelderige heuvels daarboven zijn nog altijd prachtig en Valerian Street, Amerikaans snoepfabrikant in ruste, bezit het mooiste huis in de omgeving: ruim, licht, gebouwd 'in de tijd dat pleisterkalk vanzelfsprekend was'. De heer des huizes en zijn veel jongere, ooit beeldschone vrouw Margaret brengen hun dagen door in betrek…Lees verder

Toni Morrison voert de spanning hoog op.

Op het Caribische Isle des Chevaliers lijken de verhoudingen duidelijk. De natuur van het eilandje is lang geleden getemd door mannen die de bossen kapten en de grond uitholden en de rivier in grote verwarring brachten, schrijft Nobelprijswinnaar Toni Morrison in haar vierde roman Teer (1981), nu knap vertaald door Nicolette Hoekmeijer. 'Verbannen van de plek waar ze altijd had geleefd, naar onbekend terrein gedwongen, was ze niet langer in staat haar poeltjes en watervallen te vormen en stroomde ze alle kanten uit', scharrelend over de bosgrond, om uiteindelijk, 'doodop, verzwakt en verdrietig', een moeras te vormen van dikke, zwarte drek waar zelfs de muggen verre van bleven.

Maar de weelderige heuvels daarboven zijn nog altijd prachtig en Valerian Street, Amerikaans snoepfabrikant in ruste, bezit het mooiste huis in de omgeving: ruim, licht, met 'bescheiden eilandaccenten', gebouwd 'in de tijd dat pleisterkalk vanzelfsprekend was'. De heer des huizes en zijn veel jongere,…Lees verder

Een literaire roman over een liefdesaffaire, culturele identiteit en de complexe verhoudingen tussen zwart en wit, meester en dienaar, man en vrouw. Jadine Childs is een succesvol zwart fotomodel in een wit milieu. Son is een zwarte voortvluchtige man die alles belichaamt wat zij verafschuwt én begeert. Hun relatie speelt zich af zich tussen het Caribisch gebied, Manhattan en het diepe zuiden van de VS, waarbij de personages geconfronteerd worden met hun eigen vooroordelen, (vermeend) verraad en de complexiteit van raciale en genderrelaties. In heldere, beeldende stijl geschreven. Met een nawoord van Neske Beks. Met name geschikt voor een literaire lezersgroep. De roman bevat scènes met expliciete seks en expliciet geweld. Toni Morrison (1931-2019) was een beroemde Amerikaanse schrijver. Ze ontving de Nobelprijs voor Literatuur, de Pullitzer Prize en de Presidentiële Medal of Freedom. Ze schreef klassiek geworden romans als 'Het blauwste oog', 'Lied van Salomon' en ‘Beminde'. 'Teer…Lees verder

Over Toni Morrison

Toni Morrison (Lorain (Ohio), 18 februari 1931 - New York, 5 augustus 2019) was een Amerikaanse schrijfster.

In 1993 ontving ze de Nobelprijs voor Literatuur voor haar oeuvre. In 2012 ontving zij de hoogste civiele Amerikaanse onderscheiding: de Presidential Medal of Freedom. Een aantal van haar boeken wordt gezien als klassiekers van de Amerikaanse literatuur, waaronder The Bluest Eye, Beloved (waarmee zij een Pulitzerprijs won), en Song of Solomon. Haar stijl is bijzonder door thema's van epische proporties, levendige dialogen en tot in detail uitgewerkte Afro-Amerikaanse personages.

Vroege jaren

Ze werd geboren als tweede in een gezin met vier kinderen als Chloe Anthony Wofford in Lorain, Ohio. Ze was een verwoed lezer, en haar vader vertelde haar veel volksvertellingen uit zijn cultuur.

Ze studeerde letteren aan de Howard-universiteit in Washington en het wa…Lees verder op Wikipedia