Boek
Nederlands

De vrouw die op Greta Garbo leek

Tomas Ross (auteur), Maj Sjöwall (auteur)
+1
De vrouw die op Greta Garbo leek
×
De vrouw die op Greta Garbo leek De vrouw die op Greta Garbo leek

De vrouw die op Greta Garbo leek

Genre:
Een zakenman, op zoek naar zijn in Zweden verdwenen dochter, blijkt niet de enige die haar wil vinden.
Titel
De vrouw die op Greta Garbo leek
Auteur
Tomas Ross Maj Sjöwall
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2010
247 p.
ISBN
9789023459866 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

De romans van het Zweedse echtpaar Maj Sjöwall en Per Wahlöö brachten in de jaren '70 met hun maatschappijkritische element een vernieuwing in de internationale misdaadliteratuur. Hun norse inspecteur Beck is het prototype van de menselijke politieman die oog heeft voor de sociologische omgeving van de dader waardoor die dikwijls op begrip kan rekenen. Toen Wahlöö in 1975 overleed, stopte zijn vrouw aanvankelijk met schrijven, maar financiële moeilijkheden dwongen haar er later toch toe op zoek te gaan naar een nieuwe coauteur. Ze vond die in de Nederlander Tomas Ross, die in de loop der jaren driemaal bedacht werd met de Gouden Strop, de jaarlijkse prijs voor de beste thriller in het Nederlands taalgebied. De vrouw die op Greta Garbo leek is het product van hun eerste samenwerking. Het boek werd geschreven in 1989 toen de Berlijnse Muur er nog stond en de pc nog niet ingeburgerd was.
De Zweedse journalist Peter Hill krijgt een tip over een merkwaardige zaak. Hij was vroeger…Lees verder
Dit was het debuut van een nieuw schrijverspaar: Maj Sjowall en Tomas Ross die hun sporen in het thrillergenre al ruimschoots hadden verdiend. Maj Sjowall vormde eerder een beroemd schrijverspaar met maatschappij-kritische politieromans met Per Wahloo. Ze waren bedoeld als aanklacht tegen de Zweedse welvaartsstaat en het rechtssysteem. Het verhaal van dit duo is minder maatschappij-kritisch dan bij Wahloo/Sjowall. De invloed van Sjowall op Ross is duidelijk merkbaar. Ross lijkt overigens de hoofdauteur. Het verhaal heeft daarbij een eigen stijl en sfeer. Het is een boeiend verhaal rond de dochter van een Nederlandse zakenman, die verdwenen is. Ook de Zweedse geheime dienst is naar haar op zoek in verband met een afpersingszaak. De ontknoping is cynisch, hetgeen kenmerkend is voor de sfeer van het boek. paperback, kleine druk.

Over Tomas Ross

Tomas Ross, pseudoniem van Willem Pieter Hogendoorn (Den Bommel, 16 september 1944), is een Nederlands schrijver die voornamelijk bekend is geworden door zijn misdaadromans in het genre faction (deels fictie, deels realiteit).

Biografie

Hij werd geboren als Willem Pieter Hogendoorn, eigenlijk toevallig te Den Bommel (Goeree-Overflakkee), omdat zijn vader als politieman vanuit Den Haag daarheen werd overgeplaatst. Willems vader Pieter Gerardus Hogendoorn (1912-1971) was tijdens de oorlog lid van de verzetsgroep Albrecht en werd na de oorlog gevraagd bij de Binnenlandse Veiligheidsdienst, een instantie die in veel van Ross' boeken is terug te vinden. Hogendoorn volgde het gymnasium Sorghvliet (hetgeen toen nog " 's Gravenhaags Christelijk Gymnasium" heette) te Den Haag en deed in 1964 staatsexamen. Vervolgens studeerde hij korte tijd geschiedenis aan de Vrije Universiteit Amsterdam. In 1966-1969 deed hij de School voor…Lees verder op Wikipedia