Boek
Nederlands
Titel
De club van wij
Auteur
Sylvia Vanden Heede
Illustrator
Thé Tjong-Khing
Taal
Nederlands
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2016
35 p. : ill.
ISBN
9789401433396 (hardback)

Besprekingen

Ping Wing heeft heimwee en de deftige Pluim verzint een plan om haar op te vrolijken. Ze richt een dameskransje op, waarbij ook Haas aanwezig is, om over damesdingen te praten. Meermin mag niet meedoen, want die is half half. Ook Vos, Uil, Jak, Ping Ping, Rob en Ever zijn uitgesloten, dat zijn immers heren. Een herenkransje ligt voor de hand, maar al gauw vliegen er opwindendere alternatieven over tafel: motorclub, nachtclub en een beleggersclub. De heren kunnen echter geen besluit nemen en als iedereen huiswaarts keert, gaat Vos naar het huis van Haas, want echte vrienden horen bij elkaar. Over Vos en Haas verschenen talrijke uitgaven. Dit boek hoort bij ‘Ik lees als Vos’, volgens de uitgever leestechnisch AVI-M3 tot E3, maar blijkt AVI-M4. De taligheid wordt gestimuleerd met bijzondere woordkeuze en fantasievol taalgebruik, waarbij begrippen letterlijk worden geïnterpreteerd (beleggersclub, dat klinkt lekker: beleggen met ham of kaas). Rustige opmaak met veel wit. De schitterende …Lees verder

Vos en Haas. De club van wij

Pluim is op de koffie bij Ping Wing. Ping Wing vindt het fijn in het buitenhuis dat zij gaat huren van Pluim. Pluim zou er zelf niet heel de tijd willen wonen. Zij woont in een stadspark. In een bos wonen vindt ze veel te saai. Pluim denkt dat Ping Wing het er niet zo leuk vindt, dat zij heimwee heeft naar sneeuw en ijs. Ze moet iets leuks verzinnen om Ping Wing af te leiden: een dameskransje!  Alleen nette dames zijn welkom, om te praten over damesdingen. Haas mag erbij, maar Vos niet, al heeft die zo'n zin in cake. De 'heren' van het bos - Vos, Rob, Ever, Jak en Ping Ping - stellen allerlei herenkransjes en -clubs voor, maar komen niet tot een akkoord.

De verhalen van Vos en Haas blijven boeien. De woordspelingen zijn toch zo fijn, evenals de illustraties. Ik krijg er nooit genoeg van, en de lezertjes blijkbaar ook niet. Voor AVI 2 en 3 in de serie 'Ik lees als Vos'.


Over Sylvia Vanden Heede

Sylvia Vanden Heede (Zwevegem, 25 augustus 1961) is een Vlaams kinderboekenschrijfster.

Biografie

Sylvia Vanden Heede groeide op in een groot West-Vlaams gezin. Na drie jaar moderne humaniora in Zwevegem en drie jaar sierkunsten in Brugge, studeerde ze godsdienstwetenschappen in Heverlee. Na haar studies verhuisde ze terug naar West-Vlaanderen, waar ze met haar gezin in Brugge woont.

Haar eerste boek, De spiegelplas stuurde ze in 1985 in voor de Jacob van Maerlant-debutantenprijs. Het boek eindigde als derde en werd twee jaar later gepubliceerd. Sindsdien bleef ze schrijven. Bekendheid verwierf ze vooral met haar veelbekroonde boeken over Vos en Haas, waarbij ze samenwerkt met de bekende Nederlandse illustrator Thé Tjong-Khing. Behalve voor beginnende lezers schrijft ze ook voor tieners en adolescenten. De meeste van haar boeken werden uitgegeven door Lannoo.
In de meeste boeken van Sylvia Vanden Heede …Lees verder op Wikipedia

Suggesties