Boek
Nederlands

Andalusisch logboek

Stefan Brijs (auteur)
+1
Andalusisch logboek
×
Andalusisch logboek Andalusisch logboek

Andalusisch logboek

Genre:
De Vlaamse schrijver toont via de beschrijving van kunst, natuur en cultuur het leven, in heden en verleden, van de bevolking van de Spaanse provincie Andalusie͏̈.
Titel
Andalusisch logboek
Auteur
Stefan Brijs
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2017
315 p.
ISBN
9789045033976 (paperback) 9789045036830 (paperback, ISBN sticker)

Andere formaten:

Besprekingen

Schrijver tussen de Andalusische overlevers

Essays. Stefan Brijs trok in 2016 door zijn nieuwe thuishaven Andalusië en hield een logboek bij, uitmondend in anekdotische reisminiaturen met veel natuurbeschrijvingen. In de ziel van de schrijver mogen we slechts zelden gluren.

Sinds Stefan Brijs (°1969) in Andalusië is neergestreken, heeft hij bijna onophoudelijk de lof gezongen van de Spaanse provincie. Hij kon er zijn somberheid afleggen, die hem in België onverhoeds in de nek dreigde te vallen. "Ik besef hoeveel energie en levensvreugde ik hier in Andalusië heb gekregen", vertelde hij dit weekend in Het Belang van Limburg. "In België was ik qua inspiratie op een dood spoor beland. En dan dat verkeer, de drukte... Ik had nood aan een nieuwe horizon, en die heb ik hier gevonden."

Geen wonder dat Brijs een tegenprestatie wilde leveren aan het gebied dat hem aarzelend, maar vervolgens warmhartig, onder de vleugels nam. In de vorm van een boek. "Het lijkt alsof ik hier vierentwintig uur per dag, zeven dagen op zeven vakantie heb, maar ik ben dag en nacht met mijn boeken bezig", verzekert hij.

Toch heeft Brijs zichtbaar enige moeite gehad om zich onder het aangename juk van eversellerDe engelenmake…Lees verder

'De zin om te schrijven is terug'

Voor het eerst in jaren vermaakte Stefan Brijs zich nog eens tijdens het schrijven. Met dank aan zijn nieuwe thuis in Andalusië. Toch is de auteur in zijn logboek ook kritisch voor de streek waar hij opnieuw gelukkiger is.

De visboer heeft een nieuwe auto. Het zou een goede openingszin zijn voor een roman, vindt Stefan Brijs, maar deze keer is het de realiteit. Tot een week voordien draaide zijn visboer het domein van Brijs in Andalusië nog op in een grote, witte bestelwagen. Nu parkeert hij plots een 27 jaar oude wagen aan de poort. De dikke druppels groene verf op de motorkap verraden dat hij het schilderwerk van zijn nieuwe aankoop zelf voor zijn rekening nam. 'Dat groen is maar de basis. De volgende laag wordt wit', sust de man in het Spaans.

Of hoe de personages tegenwoordig het leven van Brijs zomaar binnenrijden. Behalve de visboer spelen namelijk ook de postbode, olijfboer en geitenhoeder een rol in Brijs' Andalusisch logboek. Net zoals de geit, een zwaluw hier en daar, een gekko die zijn achterlijf verliest na een aanvaring met de deur. En natuurlijk de vele kleine dorpen in Andalusië. 'Ik waarschuw de Spanjaarden af en toe dat ze moeten …Lees verder

De schrijver van 'De engelenmaker' en 'Maan en zon' woonde van 2014 tot 2016 in een gehucht in het Spaanse Andalusië en hield vanaf januari 2016 een logboek bij. Dat begint met een traditie die wordt gehouden op Oudejaarsavond. Spanjaarden eten dan om middernacht bij iedere klokslag een druif. Eén druif voor iedere maand, voor voorspoed en hoop. De schrijver gebruikt deze traditie als een opstapje om te vertellen over het moderne Spanje. Een land zonder regering, vol armoede, vooral in Andalusië. Met aandacht voor een veelheid van tradities en kleine ontdekkingen en grootse vondsten op het gebied van natuur en kunst neemt de auteur je mee op reis door tijd en ruimte, om de pracht, maar ook de ellende van Spanje, met nadruk op Andalusië, te laten zien. Een kleurrijk en sfeerrijk werk, vol levendige en pure beschrijvingen, dat je doet huiveren bij het oneindige leed van het Spaanse volk en tegelijkertijd laat dromen over zinderende landschappen, passionele riten en verfijnde kunstwerken…Lees verder

Over Stefan Brijs

CC BY 3.0 - Foto van/door librairie mollat

Stefan Brijs (Genk, 29 december 1969) is een Vlaams schrijver.

Jeugd en opleiding

Brijs woonde jarenlang in zijn geboorteplaats en ging daar ook naar school. In 1990 studeerde hij af als onderwijzer en begon als opvoeder aan zijn vroegere middelbare school, het Sint-Jozefinstituut te Bokrijk, Genk te werken. Sinds 1997 schrijft Stefan Brijs romans en essays, en artikelen en recensies voor onder meer de boekenbijlagen van De Morgen en De Standaard. Begin 2003 verruilde hij Genk voor Koningshooikt, een deelgemeente van Lier. Sinds 1999 schrijft Brijs voluit.

Debuutroman en essays

Stefan Brijs debuteerde in 1997 met De verwording, een magisch-realistische roman. Na zijn debuut zwierf Brijs over Vlaamse begraafplaatsen, op zoek naar de resten van zijn literaire voorgangers, onder wie Gustaaf Vermeersch, Richard Minne, Maurice Gilliams en Karel van de Woestijne…Lees verder op Wikipedia