Boek
Nederlands

Het Rozeneiland

Sanne Terlouw (auteur)
Door een bijzondere ontmoeting raakt een Nederlandse vrouw gefascineerd door de geschiedenis van de joden op het eiland Rhodos.
Titel
Het Rozeneiland
Auteur
Sanne Terlouw
Taal
Nederlands
Uitgever
[Amsterdam]: Nieuw Amsterdam, 2009
336 p.
ISBN
9789046805541

Besprekingen

Rosa is een Nederlandse kinderarts die de gelegenheid krijgt om onderzoek te gaan doen in een gerenommeerd Israëlisch ziekenhuis. Na aanvankelijke twijfel gaat ze toch in op het aanbod, ook al omdat ze voor opvang kan zorgen voor haar veeleisende echtgenoot en haar dochters. In Israël wordt ze goed onthaald. Ze komt beetje bij beetje in contact met de Joodse cultuur, maar ook met een sympathieke pierewaaier, Jaron Amram, met wie ze een korte verhouding heeft. Om hem wat op de sporen te krijgen en hem het beetje geluk te bezorgen waar hij tevergeefs naar taalt, gaat zij op zoek naar zijn roots. En ze lijkt nog in haar opzet te slagen ook.

Dit verhaaltje, waarmee het boek begint en eindigt, vormt enkel een kapstok om een overzicht aan op te hangen van 500 jaar Joodse diaspora. Sanne Terlouw doet dat aan de hand van de belevenissen van het geslacht Amram. Al is dat een fictief geslacht, de gebeurtenissen die verhaald worden, zijn des te reëler. Terlouw laat haar relaas beginnen r…Lees verder
Als kinderarts Rosa tijdelijk man en kinderen achterlaat om in Jeruzalem enige maanden onderzoekswerk te doen, wordt door een bijzondere ontmoeting haar belangstelling gewekt voor de geschiedenis van de joden op Rhodos. Pas vele jaren later is ze in de gelegenheid om zelf naar het eiland te gaan en krijgen de indrukwekkende historische gebeurtenissen vanaf de vijftiende eeuw tot na de Tweede Wereldoorlog vorm. Aan de hand van historische feiten en fictieve gebeurtenissen en personen wordt deze hele geschiedenis, waarin steeds allerlei godsdiensten en volken tegenover elkaar staan, gereconstrueerd in zestien elk op zich boeiende episodes, met als middelpunt het geslacht Amram. Sanne Terlouw, van wie ook 'Strijkkwartet' verscheen en die samen met haar vader Jan Terlouw thrillers schrijft, heeft een indrukwekkende, uitstekend gedocumenteerde roman geschreven die het verleden voor de ogen van de lezer doet herleven. Normale druk.

Over Sanne Terlouw

CC BY 3.0 - Foto van/door Tom A. Fürstenberg

Sanne Marguerite Terlouw (Utrecht, 11 mei 1959) is een Nederlands schrijfster en publiciste.

Biografie

Sanne Terlouw werd geboren in 1959, als eerste dochter uit het huwelijk van D66-politicus Jan Terlouw en Alexandra van Hulst. Ze heeft twee zussen, hoogleraar Ashley Terlouw en violiste Pauline Terlouw en een broer.

Sanne Terlouw heeft haar vader in haar jeugd vaak geholpen met schrijven van boeken door haar nieuwsgierigheid. Ze vroeg bijvoorbeeld aan haar vader hoe de Tweede Wereldoorlog was voor een dertienjarig kind. Jan Terlouw schreef naar aanleiding hiervan Oorlogswinter. Rond 1986 begonnen Sanne en haar vader samen te schrijven. Ze schreven korte verhalen met de bedoeling er een detectiveboek voor kinderen van te maken. Door de drukke baan van Jan Terlouw als commissaris van de Koningin, lukt het echter niet hiermee door te gaan. In 2005 werd deze samenwerking nieuw leven ingeblazen. Hiervoor had Sanne Terlouw…Lees verder op Wikipedia