Boek
Nederlands

Wat maakt een verzetsheld?

Rutger Bregman (auteur)

Wat maakt een verzetsheld?

Analyse van de omstandigheden die mensen ertoe brengen zich te verzetten tegen een overheid die onmenselijke wetten uitvaardigt, aan de hand van de levensgeschiedenis van Arnold Douwes, die tijdens de Tweede Wereldoorlog talrijke joden het leven redde.
Titel
Wat maakt een verzetsheld?
Auteur
Rutger Bregman
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Correspondent, 2021
69 p. : ill.
ISBN
9789083117645 (paperback)

Besprekingen

Historicus en schrijver Rutger Bregman, bekend van de bestseller 'De meeste mensen deugen' (2019), probeert in deze speciale uitgave in het kader van de 4- en 5-mei herdenkingen, een antwoord te geven op de vraag 'Wat maakt een verzetsheld?' Hij becommentarieert onder meer de uitlatingen van oud-verzetsstrijder Arnold Douwes, de rechterhand van de Drentse verzetsleider Johannes Post. Geheel tegen de regels in hield Douwes als een van de weinigen tijdens de oorlogsjaren een dagboek bij, 35 notitieboekjes vol, die hij verstopte in jampotten en begroef in zijn tuin. Maar ook de interviews van het 'Altruistic Personality Project' van professor Samuel Oliner van de Humboldt State University in Californië, waar het psychologisch profiel van 406 Europese jodenredders wordt vergeleken met die van 125 niet-redders, levert eigenlijk geen direct antwoord op. In zijn heldere analyse stelt de auteur dat het er misschien om gaat wie we kunnen worden. Je helpt de medemens niet omdat je een goed mens…Lees verder

Over Rutger Bregman

Rutger C. Bregman (Renesse, 26 april 1988) is een Nederlands geschiedkundige, schrijver en opiniemaker.

Biografie en loopbaan

Bregman werd geboren in Renesse en heeft twee oudere zussen. Hij groeide op in Zoetermeer. Zijn vader was dominee, zijn moeder lerares. Bregman studeerde onder meer aan de Universiteit Utrecht. In zijn studententijd was hij lid van de christelijke studentenvereniging S.S.R.-N.U.

Hij schreef enkele boeken en is een van de vaste schrijvers van het journalistieke online platform De Correspondent. Samen met Jesse Frederik maakt Bregman sinds 28 mei 2016 de podcast De Rudi & Freddie Show voor De Correspondent.

In 2013 ontving hij de jaarlijkse boekprijs van de denktank Liberales voor het meest opmerkelijke Nederlandstalige non-fictie-boek, voor De geschiedenis van de vooruitgang. In 2015 schreef hij samen met Jesse Frederik het essay voor de Maand van de Filosofie, <…Lees verder op Wikipedia