Boek
Nederlands

Hersenen : hoe de grijze stof vanbinnen werkt

Richard Walker (auteur)

Hersenen : hoe de grijze stof vanbinnen werkt

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Allerlei wetenswaardigheden over hersenen in korte teksten en veel kleurenfoto's. Vanaf ca. 13 jaar.
Onderwerp
Hersenen
Titel
Hersenen : hoe de grijze stof vanbinnen werkt
Auteur
Richard Walker
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
Brain
Uitgever
Antwerpen: Standaard, 2002
96 p. : ill.
Aantekening
Ondertitel op omslag : hoe de grijze massa vanbinnen werkt
ISBN
90-7690-036-1

Besprekingen

In de reeks 'Megabites' behandelen Richard Walker, een biologieleraar, en Gabrielle Murphy, een medisch adviseur, in één boekje het lichaam en in een ander de hersenen. Ze geven waanzinnige weetjes ten beste over, thematisch geordend, vlees en botten, zintuigen, bloedtoevoer, voedselverwerking, enz. (in Het lichaam). Of over hoe de hersenen bestudeerd worden, wat zenuwen doen, hoe het brein in kaart wordt gebracht, hoe we ruiken en proeven, ...(in De hersenen). Wie bij het woord "waanzinnige weetjes" op de achterflap zich reeds verkneukelt, de reeks 'Waanzinnig om te weten' indachtig, komt bedrogen uit. Hier geen sappige grapjes en bizarre anekdotes over walgelijke hersensmurrie. De reeks 'Megabites' is er eerder een braaf afkooksel van met passages die al eens heel lichtjes de smeuïge richting uitgaan. Dat middeleeuwse artsen even de urine van hun patiënten proefden bijvoorbeeld. Het opzet is basisinformatie over de biologie van ons lichaam mee te geven, en de aandacht …Lees verder
Het boek behandelt de vorm en functie van de hersenen. Onderwerpen die aan de orde komen, zijn: ruiken en proeven, optimaal gedrag, het brein in kaart, de wereld ervaren etc. Het sterk gepopulariseerde boekje geeft adequate informatie over de hersenen voor een breed publiek. De aantrekkelijke lay-out maakt het tot een prettig leesbaar geheel. De foto's, in kleur, ondersteunen de tekst goed. Met register, verklarende woordenlijst en lijstjes met een hersentijdsbalk (historische wetenswaardigheden), hersenspecialismen, fobieën en websites over hersenen. Vanaf ca. 13 jaar.

Over Richard Walker

James Lafayette Tarver, Sr. (Del Rio, 15 maart 1916 – Grand Prairie, 7 augustus 1976) was een Amerikaans componist, muziekpedagoog en trompettist. Voor bepaalde werken gebruikte hij ook het pseudoniem Richard Walker.

Biografie

Tarver studeerde aan het Sul Ross State University-Rio Grande College in Del Rio (Texas), aan het Texas Tech University in Lubbock en aan het Southwest Conservatory of Music in Fountain Valley (Californië). Als trompettist speelde hij in verscheidene dans- militair- en symfonieorkesten mee. In El Paso werd hij muziekpedagoog.

Als componist schreef hij vooral voor harmonieorkesten.

Composities

Werken voor harmonieorkest

  • 1949 Western Plains, ouverture
  • 1950 Little Colonel, ouverture
  • 1950 Plantation Memories, Rhapsodie
  • 1951 Sun Carnival, ou…Lees verder op Wikipedia