Boek
Nederlands

De waarheid over Molenbeek

+1
De waarheid over Molenbeek
×
De waarheid over Molenbeek De waarheid over Molenbeek

De waarheid over Molenbeek

Een Belgische burgemeester verdedigt het beleid dat hij destijds in Molenbeek voerde, de gemeente waaruit de islamitische extremisten afkomstig waren die in november 2015 aanslagen pleegden in Parijs.
Titel
De waarheid over Molenbeek
Auteur
Philippe Moureaux
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
La vérité sur Molenbeek
Uitgever
Antwerpen: Horizon, 2016
255 p.
ISBN
9789492159700 (paperback)

Besprekingen

Oud-burgemeester Moureaux van het Belgische Molenbeek kreeg na de aanslag in Parijs van 13 november 2015 negatieve publiciteit over zich heen, waar hij zich tegen verdedigt. De daders kwamen namelijk daar vandaan. Hij is daar al drie jaar geen burgemeester meer, maar de problemen zouden al onder zijn ambtsperiode zijn ontstaan. Moureaux beschrijft Molenbeek, het slechte bestuur van zijn voorgangers, werkloosheid en andere problemen in de wijk waar hij mee te maken kreeg. Ook de goede contacten die hij met moskeeën had en de positieve maatregelen tijdens zijn periode, die iedereen vergeten is. Hij zou te tolerant zijn, maar werd bekend als eerste burgemeester die gezichtsbedekkende kleding verbood. Hij verdedigt zich uitgebreid, maar zou dingen nu anders doen. Hij eindigt met zeven aanbevelingen aan de politiek. Het boek heeft een hoog verdedigingsgehalte en is soms ambtelijk van taal. Voor Nederlandse lezers is het lastig een mening te hebben over een Belgische burgemeester die daar a…Lees verder

Over Philippe Moureaux

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Filip Naudts

Philippe Moureaux (Etterbeek, 12 april 1939 – Sint-Jans-Molenbeek, 15 december 2018) was een Belgisch politicus van de Parti Socialiste.

Loopbaan

Moureaux werd doctor in de letteren en de wijsbegeerte aan de Université Libre de Bruxelles. Na een behalen van zijn diploma was hij korte tijd leraar en in 1964 begon hij een academische loopbaan als NFWO-aspirant. In 1967 werd hij assistent van de ULB, drie jaar later werd hij werkleider en hoogleraar. Als historicus schreef hij ook verschillende werken over de economische en institutionele geschiedenis van de Nederlanden.

Hij militeerde voor de ABVV en kwam op die manier in de raad van beheer van de ULB terecht. Hij kwam er in contact met PSB-politicus Henri Simonet en het was door hem dat Moureaux zich bij de partij aansloot. Nadat Simonet in 1972 minister werd, werd Moureaux op diens voordracht adviseur op het kabinet van vicepremier André Cools, met wie hij bevriend raakte. V…Lees verder op Wikipedia