Boek
Nederlands

Kleine fabriek van droom en werkelijkheid

Philippe Claudel (auteur)

Kleine fabriek van droom en werkelijkheid

Het volledige scenario van de Franse film 'Il y a longtemps que je t'aime' en dagboekaantekeningen van de regisseur over de totstandkoming van de film en het medium in het algemeen.
Titel
Kleine fabriek van droom en werkelijkheid
Auteur
Philippe Claudel
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Petite fabrique des rêves et des réalités
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2009
251 p. : ill.
Aantekening
Bevat een inleiding en het filmscenario van de film Il y a longtemps que je t'aime
ISBN
9789023441564

Besprekingen

In 2008 debuteerde de Franse romanschrijver Philippe Claudel als regisseur met de film Il ya longtemps que je t'aime, met hoofdrollen voor Kristin Scott Thomas en Elsa Zylberstein.
Juliette komt na een gevangenisstaf van vijftien jaar terug vrij. Tijdens die periode werd ze door haar ouders uitgesloten en met haar zus Lea sprak ze nauwelijks. Na haar vrijlating wordt ze door Lea en haar gezin in huis genomen. Vooral Lea's echtgenoot is niet helemaal opgezet met de komst van Juliette en blijft argwanend tegenover zijn schoonzus. Hoewel Juliette nog steeds met haar verleden worstelt, moet ze de draad van haar leven weer zien op te pikken. De twee zussen groeien gaandeweg naar elkaar toe en samen gaan ze de confrontatie met het verleden aan. De thematiek van eenzaamheid en opsluiting, die ook aanwezig is in Claudels eerdere romans, is opnieuw terug te vinden in dit script van Il ya longtemps que je t'aime: in het personage van de demente moeder, de eenzame inspecteur en …Lees verder
Het volledige scenario van de Franse film Il y a longtemps que je t’aime* (2008). Een vrouw keert totaal geblokkeerd terug bij haar zus, na een lange periode van gevangenschap. Langzaam wordt duidelijk wat er precies gebeurd is en wat de reden is voor haar ingehouden verdriet. Vooraf staan een reeks losse aantekeningen van regisseur en schrijver Philippe Claudel. Hij is een succesvolle romanschrijver, o.a. 'Grijze zielen', 'Het verslag van Brodeck' en 'Het kleine meisje van meneer Linh'**. Hij maakt op 45-jarige leeftijd zijn debuut als filmregisseur. Claudel deelt met ons zijn observaties tijdens de filmopnamen, bespreekt zijn intenties en reikt interpretaties aan. Hij mijmert over zijn leven als filmtoeschouwer, onder andere herinneringen aan de filmclub vroeger op school, of zijn kijkervaringen als cinefiele student. Hij geeft bespiegelingen over het medium film in het algemeen en geeft toelichtingen op zijn regiekeuzes, bijvoorbeeld het gebruik van het geluid en de keuze van muzie…Lees verder

Over Philippe Claudel

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Thierry Caro

Philippe Claudel (Dombasle-sur-Meurthe, 2 februari 1962) is een Frans auteur, scenarioschrijver en filmregisseur.

Hij studeerde letteren in Nancy en werkte als leraar in gevangenissen en in instellingen voor mindervalide jongeren. Daar heeft hij veel inspiratie opgedaan.. Naast zijn bezigheden als schrijver en filmregisseur is Claudel ook professor literatuur aan de Universiteit van Nancy. Hij doceert er meer bepaald de kunst van het scenarioschrijven.

Sinds Meuse l'oubli, zijn debuut uit 1999, verschenen een dertigtal werken van zijn hand. Als schrijver brak hij in 2003 door bij het grote publiek met zijn roman Les Âmes grises. Hij kreeg er in datzelfde jaar de Prix Renaudot voor.

Zijn eerste zelf geregisseerde film, het drama Il y a longtemps que je t'aime (2008), genoot heel veel bijval over de hele wereld en behaalde talrijke prijzen.

In 2012 nam hij de plaats van de overleden Jorge Semprún in in de Académie Goncourt…Lees verder op Wikipedia