Boek
Nederlands

De winnaar staat alleen : roman

Paulo Coelho (auteur)
+1
De winnaar staat alleen : roman
×
De winnaar staat alleen : roman De winnaar staat alleen : roman

De winnaar staat alleen : roman

Titel
De winnaar staat alleen : roman
Auteur
Paulo Coelho
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Portugees
Oorspr. titel
O vencedor está só
Editie
2
Uitgever
Amsterdam: De Arbeiderspers, 2009
423 p.
ISBN
9789029567466

Besprekingen

In De winnaar staat alleen richt de Braziliaanse auteur Paulo Coelho zijn aandacht, en die van zijn lezers, op de holle glitter en de schone schijn van de jetset in de film- en modewereld. En omdat het Franse Cannes de hoofdstad bij uitstek is van dit mondaine gedoe, situeert hij daar zijn bizarre verhaal.

In Cannes komen n.a.v. het jaarlijkse filmfestival mensen samen ('elkaar ontmoeten' is een veel te dure uitdrukking) die het aan niets ontbreekt. Zekerheden, roem, overwinningen: dat hebben ze in hun leven allemaal bereikt. Zekerheden die hun passies hebben vervangen. Nu staan ze aan de top en rest hen enkel de angst voor verandering, bang als ze zijn voor de neergang die onvermijdelijk volgt. Zo ongeveer luidt de eindanalyse van een van de personages die zich waagt aan een ontsnappingsparcours. Vooraleer we daaraan toe zijn, wordt een smijdig verhaal opgehangen over het doen en laten van deze succesvolle klasse.

Het verhaal wordt opgehangen aan het obsessieve g…Lees verder
Roman van de Braziliaanse auteur Coelho [1947], bekend van ‘De alchemist’, ‘Elf minuten’, ‘De zahir’ en het recente ‘De heks van Portobello’. Deze roman gaat over de schatrijke 41-jarige Russische zakenman Igor Malev. Hij heeft alles in het leven, maar door zijn obsessie met roem en succes en de liefde voor zijn telefoonbedrijf is hij zijn vrouw Ewa kwijtgeraakt. Hij gaat een wereld verwoesten om haar terug te krijgen en doet dat door onschuldige mensen te vermoorden tijdens het filmfestival van Cannes. Daar is niet alleen de jetset van de film- en mode-industrie aanwezig, maar ook Ewa met haar nieuwe man. Op ingenieuze en telkens wisselende wijze doodt Igor in een etmaal vier mensen. Na elke moord stuurt hij Ewa een sms’je met als doel haar terug te krijgen. Dit lukt niet en Igor draait door. De oorzaak van het gewetenloze geweld ligt bij zijn Afghanistan-trauma. Deze roman is minder esoterisch dan we gewend zijn van Coelho. Het is meer een psychologische roman met thriller-elementen…Lees verder

Over Paulo Coelho

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door nrkbeta

Paulo Coelho (Rio de Janeiro, 24 augustus 1947) is een Braziliaanse schrijver, wiens werk in de gehele wereld wordt gelezen.

Levensloop

Paulo Coelho (1947) is in Rio de Janeiro geboren. Hij heeft rechten gestudeerd, maar hij is met deze studie gestopt toen hij merkte dat hij zijn studie verwaarloosde. Hij wilde zijn droom verwezenlijken om schrijver worden. Zijn vader beschouwde zijn vroege interesse in de literatuur als een vorm van afwijkend gedrag. Pogingen om hem te "genezen" versterkten echter zijn artistieke belangstelling, die hij uitleefde in de hippie-beweging van Brazilië. Zijn studie rechten staakte hij in 1970 om te gaan reizen door het Latijns-Amerikaanse continent, en naar Europa. Na een periode in Amsterdam, waar Coelho op zoek naar zichzelf is, verdiept hij zich onder andere in magie en occulte boeken.

Hij keert in 1973 terug naar Brazilië en gaat popsongs schrijven. Hij schrijft liedjes voor Raul Seixas,…Lees verder op Wikipedia