Boek
Nederlands

Dit andere paradijs

Paul Harding (auteur), Jan Fastenau (vertaler)
Verschoppelingen die afgezonderd op een eiland wonen, onder armoede maar vrij van segregatie en discriminatie, worden door de autoriteiten gedwongen hun thuis te verlaten. Onverschrokken gaan zij op zoek naar een nieuw paradijs.
Titel
Dit andere paradijs
Auteur
Paul Harding 1967-
Vertaler
Jan Fastenau
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
This other Eden
Uitgever
Amsterdam: Em. Querido's Uitgeverij, 2023
237 p.
ISBN
9789021477770 (paperback)

Besprekingen

Pulitzer-winnaar Paul Harding schrijft aangrijpend verhaal over verschoppelingen op een eiland -Ophoepelen uit de Hof van Eden

Na tien jaar afwezigheid is Paul Harding terug met Dit andere paradijs, een verhaal over een interraciale vissersgemeenschap op Malaga Island die koudweg verjaagd wordt door de staat Maine. 'Ik geef les over Shakespeare en de Bijbel. Ik weet wel wat over tragedies.'

In 1912 werden alle leden van een vissersgemeenschap van gemengde origine op een klein eiland genaamd Malaga geëvacueerd door de staat Maine. De gemeenschap zou een dikke eeuw eerder, in 1794, zijn gesticht door een voormalige slaaf, de zwarte man Benjamin Darling, die het nabijgelegen Horse Island kocht om er met zijn vrouw te gaan wonen. In de jaren 1860 trokken hun afstammelingen naar Malaga, waar de groep in de loop van de jaren aanzwol tot een populatie van een paar tientallen mensen.

De evacuatie was een ramp. Acht eilandbewoners werden ondergebracht in een school voor 'zwakbegaafden', volgens de Maine Coast Heritage Trust. De gebouwen op het eiland werden bijna allemaal vernield, van een terugkeer door afstammelingen kon geen sprake zijn.

Honderd jaar later, in 2010, excuseerde de gouverneur van Maine zich voor de gedwongen evacuatie, maar de vrijplaats van weleer was reddeloos verloren. Vandaag is Malaga een openbaar natuurdomein uitgebaat door de Maine C…Lees verder

Een verhaal zonder lijdende voorwerpen

In zijn historische roman Dit andere paradijs schrijft Paul Harding poëtisch, maar zonder medelijden over een zwarte bladzijde in de Amerikaanse geschiedenis.

Paul Hardings derde roman Dit andere paradijs werd in november door de bookmakers goede kansen toegedicht op de Booker Prize, maar de Amerikaanse auteur die in 2010 met zijn romandebuut Kwikzilver nog een Pulitzer won, greep uiteindelijk naast de bekroning. Ook in de Angelsaksische eindejaarslijstjes duikt zijn op feiten gebaseerde verhaal over een gemarginaliseerde eilandgemeenschap net iets minder vaak op dan de boeken van zijn collega's op de shortlist. Dat is niet helemaal terecht. Harding vormt in zijn nieuwe boek een zwarte bladzijde uit de Amerikaanse geschiedenis om tot een lyrische vertelling over goede bedoelingen, racisme, eugenetica en menselijke waardigheid.

Het andere paradijs uit de titel is een eiland voor de kust van de Amerikaanse staat Maine waar verschillende generaties vissers, timmerlui, wasvrouwen en hun veelal uit incest geboren kinderen tientallen jaren armoedig maar genoeglijk samenleefden tot ze in 1912 door de regering uit hun…Lees verder

Een op ware gebeurtenissen gebaseerde roman over een groep verschoppelingen die op een eiland wonen maar gedwongen hun thuis moeten verlaten. Het boek vertelt het verhaal van Apple Island, waar generaties verschoppelingen hun thuis hebben gebouwd, beginnend bij de Zwarte Benjamin Honey en zijn Ierse vrouw Patience. Hun nazaten en een diverse groep buren wonen er nog steeds, arm en vaak hongerig, maar vrij van discriminatie en segregatie. Wanneer de idealistische schoolmeester Matthew Diamond de autoriteiten op de hoogte brengt van de erbarmelijke omstandigheden, worden de bewoners geëvacueerd en gaan ze op zoek naar een nieuw thuis. In beeldende en invoelende stijl geschreven. Geschikt voor een brede tot literaire lezersgroep. Paul Harding (1967) won met zijn debuutroman ‘Kwikzilver' de Pulitzer Prize, de PEN/Robert W. Bingham Prize en de Fernanda Pivano Award. ‘Dit andere paradijs’ staat op de longlist van de Booker Prize 2023.