Makkelijk lezen
Nederlands

Pudding Tarzan

Ole Lund Kirkegaard (auteur), Niels Brouwer (vertaler)
+1
Pudding Tarzan
×
Pudding Tarzan Pudding Tarzan
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Iwan, de slapjanus van de school en daardoor veel geplaagd, zal ze allemaal eens laten zien wat hij kan als hij één dag lang alles mag wensen wat hij wil. Verhaal in korte zinnen en makkelijke woorden. Vanaf ca. 9 jaar.
Onderwerp
Jezelf zijn, Pesten
Extra onderwerp
Taalpunt, Leesvlot, Bibliot 2018
Titel
Pudding Tarzan
Auteur
Ole Lund Kirkegaard
Vertaler
Niels Brouwer
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Deens
Oorspr. titel
Gummi Tarzan
Editie
15
Uitgever
Houten: Van Goor, 2014
125 p. : ill.
ISBN
9789000034932 (hardback)

Besprekingen

De oorspronkelijke versie van Pudding Tarzan verscheen in 1975, een Nederlandse vertaling volgde in 1976. Kirkegaard was indertijd een van die zeldzame auteurs die erin slaagden om hun pedagogische visie op een natuurlijke, lichte en leesbare manier in een verhaal te verwerken. De humor relativeert de problematiek zonder er aan af te doen.

Iwan Olsen is een miezerig jongetje dat op alle vlakken slecht scoort: hij is dom en lelijk en hij is de slechtste van de klas in gymnastiek. Iwan heeft voortdurend pech. Hij wordt favoriet pispaaltje van de buurt. Elke dag maakt hij dezelfde ellende van pesterijen mee. Zijn vader maakt het leven van Iwan er niet makkelijker op. Hij doet verwoede pogingen om Iwan te trainen met als doel: een echte "Tarzan" (vaders grote held) worden. Tevergeefs. Wanneer Iwan bij wonder een heks tegenkomt, mag hij een wens doen. Pudding Tarzan transformeert voor één dag in een stoere en sterke bink. Hij neemt iedereen (kinderen, leraar en vader) goed te…Lees verder
Inmiddels bijna klassiek kinderboek van de jong gestorven Deense auteur (1940-1983). Het boek verscheen in 1976 voor het eerst, werd direct vertaald en kent inmiddels deze 9e druk. Het verhaal gaat over een niet al te slimme jongen, Iwan Olsen, die op school en op straat, en zelfs thuis wordt gepest. Omdat zijn vader vindt dat hij net zo groot en edel moet worden als Tarzan uit het boek van de bibliotheek, duwt hij hem de boom in. Als hij er echter weer uitvalt, noemt hij hem een 'Pudding Tarzan'. Als hij een echte heks tegenkomt, gaan een dag lang al zijn wensen in vervulling en is hij sterker dan iedereen. Daarna is alles weer precies hetzelfde. Deze nieuwe druk is mooi uitgevoerd op glad, wit papier; de illustraties van de auteur zijn ingekleurd. Een duidelijke letter, wisselende regellengtes en een ruime interlinie zorgen voor een overzichtelijke bladspiegel. Alle zinnen beginnen op een nieuwe regel en de verwijzingen naar de plaatjes zijn soms aangepast. Geschikt voor kinderen me…Lees verder

Over Ole Lund Kirkegaard

Ole Lund Kirkegaard (spreek uit: kier-ke-goor) (Aarhus, 29 juli 1940 - Juelsminde, 24 maart 1979) was een Deens schrijver van kinderboeken. Zijn boeken gingen voornamelijk over de relatie tussen kinderen en volwassenen. De hoofdrolspeler was vaak een antiheld.

Biografie

Na de middelbare school voer Ole Lund Kirkegaard enige tijd op een tanker. Hij had veel last van zeeziekte en moest daardoor stoppen met de zeevaart. Hierna heeft hij les gegeven op verschillende basisscholen, totdat een van zijn verhalen een prijs won, in 1966. Hij schreef hierna 9 andere boeken.

Ole Lund Kirkegaard overleed op 24 maart 1979 nadat hij dronken in de sneeuw was gevallen en doodvroor. Hij werd 38 jaar.

Bibliografie

De volgende boeken van Kirkegaard werden in het Nederlands vertaald: