Boek
Nederlands

Jij ontbreekt aan mij : het naleven van Tonio

+1
Jij ontbreekt aan mij : het naleven van Tonio
×
Jij ontbreekt aan mij : het naleven van Tonio Jij ontbreekt aan mij : het naleven van Tonio

Jij ontbreekt aan mij : het naleven van Tonio

Verzameling persoonlijke passages over het leven van de auteur na het verlies van haar zoon aan de gevolgen van een verkeersongeluk.
Titel
Jij ontbreekt aan mij : het naleven van Tonio
Auteur
Mirjam Rotenstreich
Taal
Nederlands
Uitgever
[Amsterdam]: De Geus, © 2023
303 p.
ISBN
9789044549584 (hardback)

Besprekingen

Alles blijft de moeder aan haar zoon herinneren.

Voor rouwen kan geen handboek worden geschreven. Elk rouwproces is uniek, afhankelijk van de aard en instelling van de achterblijver en de omstandigheden rondom het overlijden. Hooguit kunnen individuele ervaringen rouwende lotgenoten een spiegel voorhouden.

Zo'n spiegel is Tonio, de in 2011 verschenen 'requiemroman' van A.F.Th. van der Heijden over zijn zoon, die een jaar daarvoor was verongelukt. Twaalf jaar later publiceert Tonio's moeder, Mirjam Rotenstreich, 'haar kant van de zaak', zoals de flaptekst het wat ongelukkig formuleert. In ongeveer 130 beschouwende impressies beschrijft Rotenstreich hoe het is om verder te leven met het gemis van haar enige kind en hoezeer haar afwezige zoon nog steeds aanwezig is.

De schreeuw van wanhoop om het verlies van Tonio is nauwelijks verstomd, zo laat Jij ontbreekt aan mij zien, en het is bijna ondoenlijk dat over te brengen 'aan degene die in de gelukzalige toestand verkeert een buitenstaander te zijn'. Rotenstreichs leven …Lees verder

Vooroordelen over andermans vooroordelen

 

****

In 'Tonio' beschrijft A.F.Th. Van der Heijden hoe hij en zijn vrouw Mirjam Rotenstreich in de maanden na het overlijden van hun zoon allebei aan het werk zijn. Hij schrijft in de ene kamer, zij in de andere. Nu, elf jaar later, is niet alleen zijn rouw literatuur geworden, maar eindelijk ook die van haar. 'Jij ontbreekt aan mij' is een verzameling van korte teksten die meestal zo'n anderhalve pagina beslaan en in zekere zin het vervolg vormen op 'Tonio'. Van der Heijden beschreef de rouw van de eerste periode na het ongeluk, Rotenstreich beschrijft de rouw die daarna komt: als er geen brieven en steunbetuigingen meer binnenkomen en je erachter komt dat voor de rest van de wereld het leven gewoon doorgaat. Het boek van Rotenstreich opent, hoe kan het ook anders, met een motto uit 'Tonio Kröger' van Thomas Mann: 'Nog door de tranensluier van het gevoel te moeten doorschouwen'. Dat is precies wat Rotenstreich doet en wat haar boek zo sterk en inzichtelij…Lees verder

Een aangrijpende verzameling verhalen van de auteur over haar overleden zoon Tonio. Als de zoon van Mirjam Rotenstreich in 2010 overlijdt aan de gevolgen van een verkeersongeluk, staat haar leven in teken van verdriet, gemis en leed. Stukje bij beetje lukt het haar om haar leven weer op te pakken. Dit boek bestaat uit korte teksten van Rotenstreich over het leven van een moeder zonder haar kind, bij wijze van antwoord op de vraag hoe het nu met haar gaat. Openhartig en integer geschreven. Mirjam Rotenstreich (1959) is een Nederlandse schrijver en politicus, en is getrouwd met schrijver A.F.Th van der Heijden. Ze publiceerde onder meer de romans 'Verloren mensen' (2013) en 'De stalkster' (2016).

Over Mirjam Rotenstreich

Mirjam Mathilde Rotenstreich (Amsterdam, 20 november 1959) is een Nederlands schrijfster en publiciste.

Biografie

Ze komt uit een Joods milieu. Ze doorliep een Joodse lagere school via Rosj Pina. Genoemd milieu werd benauwend toen ze naar de middelbare school JSG Maimonides ging, ze stapte over naar het Montessori Lyceum Amsterdam. De opleiding was noodzakelijk omdat ze Nederlandse taal en letterkunde wilde gaan studeren, zonder dat ze eigenlijk wist wat ze er verder mee wilde doen. In 1988 studeerde ze daadwerkelijk af aan de Universiteit van Amsterdam, haar scriptie handelde over Alfred Kossmann.

Rotenstreich was samen met haar man lijstduwer voor de Partij voor de Dieren met de Tweede Kamerverkiezingen 2017. Rotenstreich stond op plek 44 en behaalde 133 voorkeursstemmen; haar echtgenoot stond op 36 en was goed voor 280 voorkeursstemmen.

Tonio

Mi…Lees verder op Wikipedia