Boek
Nederlands

Wasco weet een mop

Milja Praagman (auteur)
+1
Wasco weet een mop
×
Wasco weet een mop Wasco weet een mop

Wasco weet een mop

Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Bundel met twintig moppen, voorzien van zwart-witillustraties met blauwe steunkleur. Vanaf ca. 7 jaar.
Onderwerp
Moppen
Titel
Wasco weet een mop
Auteur
Milja Praagman
Taal
Nederlands
Uitgever
Haarlem: Gottmer, 2008
[44] p. : ill.
ISBN
9789025744670

Besprekingen

Wasco is een wasbeertje dat heel wat grappen kent. Twintig van zijn moppen staan gebundeld in Wasco weet een mop, een leuk boekje in klein vierkant formaat. De moppen worden in gemiddeld zes zinnen uit de doeken gedaan en zijn vergezeld van lieflijke, eenvoudige en speelse illustraties. Op de tekeningen zien we ronde figuurtjes die omrand zijn met dunne lijntjes en versierd werden met patronen en details. De steunkleur is steeds lichtblauw. Dit sobere concept ziet er gestileerd en nogal kaal uit, maar is best mooi.
De moppen gaan over spraakverwarringen en figuurlijke betekenissen. Het zijn superkorte verhaaltjes die zich afspelen in huis, in een restaurant, een museum of op school, waar we o.m. een zwangere vrouw, een domme tante en een krokodil ontmoeten. Alle grappen passen wat inhoud en omgeving betreft goed bij de lagere schoolleeftijd. Een voorbeeld: "Dokter / Wasco komt bij de dokter. / 'Wat scheelt eraan?' vraagt de dokter hem. / 'Mijn neus is verstopt,' zegt Wasco. …Lees verder
Het wasbeertje Wasco is de hoofdpersoon in alle moppen in dit boekje. Zo staat Wasco onder de douche met een paraplu, omdat hij zijn handdoek is vergeten en niet nat wil worden en laat hij een harde boer na het drinken van zijn beker melk met als excuus dat het een melkboer was. Grappige, overbekende moppen die al vaker in kinderkranten en -tijdschriften hebben gestaan. Dat is overigens geen enkel bezwaar. Iedere grap beslaat een dubbele pagina. Op elke linkerpagina staat de mop en op de rechter- en deels linkerpagina de illustratie in zwart-wit met blauw als steunkleur. De vrolijke illustraties van de schrijver geven de twintig moppen een meerwaarde. Op de schutbladen staat Wasco in verschillende houdingen afgebeeld. Geen inhoudsopgave. Zeker voor beginnende moppenvertellers een erg leuk boekje. Vanaf ca. 7 jaar.

Wasco weet een mop

Een grappig boekje voor jeugdige grappenmakers. In dit kleine cadeauboekje zijn twintig eenvoudige mopjes opgenomen. Wasco het wasbeertje speelt de hoofdrol. En hoewel de moppen voor volwassenen nogal flauw en dikwijls reeds gekend zijn, zijn de situaties voor kinderden vaak herkenbaar en de grap best wel goed te begrijpen. Ze zien de humor ervan in en kunnen ze ook al snel navertellen. Zomaar een voorbeeld: Duitsland Papa, waar ligt Duitsland’ vraagt Wasco. ‘Dat moet je maar aan je moeder vragen,’ zegt papa. ‘Zij ruimt hier alles op.’ Elke dubbele bladzijde bevat een grootgedrukte titel, een eenvoudig mopje en een geestige illustratie in zwart-wit-blauw.

Over Milja Praagman

Milja Praagman (Amsterdam, 3 april 1971) is een Nederlandse illustrator en schrijver van prentenboeken. In 2017 won ze een Zilveren Penseel voor haar prentenboek Omdat ik je zo graag zie. Ze is ook de maker van het Prentenboek van de Kinderboekenweek 2018, met als thema 'Vriendschap'.

Praagman studeerde af als grafisch ontwerper aan de Academie voor Beeldende Kunsten Sint-Joost te Breda. Met een startstipendium ging ze aan de slag als zelfstandig ontwerper en illustrator. Ze werkte in het begin veel voor kranten en tijdschriften zoals Okki, Bobo, Hello you en ze maakte animaties voor Sesamstraat. Nadien begon ze prentenboeken te illustreren. In 2005 debuteerde ze met Meneer Po.

Prijzen

  • 2011 - Leespluim voor Nog 100 nachtjes slapen
  • 2013 - Prentenboek van het jaar - Nog 100 nachtjes slapen
  • 2016 - Prentenboek Top Tien - Vergeet mij nietje
  • 2017 - Zilveren Pensee…Lees verder op Wikipedia