Boek
Nederlands

Nader tot de ontreddering : de koude revolutie 2022

Michel Houellebecq (auteur), Martin De Haan (vertaler)
+1
Nader tot de ontreddering : de koude revolutie 2022
×
Nader tot de ontreddering : de koude revolutie 2022 Nader tot de ontreddering : de koude revolutie 2022

Nader tot de ontreddering : de koude revolutie 2022

Genre:
Titel
Nader tot de ontreddering : de koude revolutie 2022 / Michel Houellebecq ; vertaald en samengesteld door Martin de Haan
Auteur
Michel Houellebecq
Vertaler
Martin De Haan
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Interventions 2020
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij De Arbeiderspers, © 2022
480 p.
Aantekening
Deze publicatie bevat alle teksten van de Franstalige editie Interventions 2020 en ook een aantal nieuwe teksten, waaronder een pleidooi tegen euthanasie en zijn eerder los verschenen tekst over Schopenhauer.
ISBN
9789029544924 (hardback)

Besprekingen

De gewiekste dolksteken van een beroepsprovocateur

In afwachting van de vertaling van Anéantir is nu de verspreide essayistiek van Michel Houellebecq (66) gebundeld in Nader tot de ontreddering. In deze herziene versie van De koude revolutie zijn recente stukken toegevoegd met soms boude stellingnames over Donald Trump en euthanasie.

'Feest heeft als doel ons te doen vergeten dat we eenzaam, ongelukkig en ten dode opgeschreven zijn. Met andere woorden, ons in dieren te veranderen", noteert Michel Houellebecq in het essay 'Feest', dat al uit 1996 stamt. En: "In werkelijkheid hoef je alleen maar te verwachten dat je je zult vermaken om zeker te weten dat je je stierlijk gaat vervelen. Het ideaal zou zijn om voortaan te weigeren naar feestjes te gaan."

Het is een van die vele passages in Nader tot de ontreddering waarin de bedreven Franse illusieberover zijn pessimisme vlijmend etaleert. Dat belet niet dat je soms in een onbedaarlijke lachbui schiet. Sommige zinnen zijn akelig goed in hun droogbittere manier van observeren. Blijft de auteur van Anéantir dan toch de meest accurate koortsthermometer van onze condition humaine, gevangen "tussen ontspoord consumentisme en existentiële melancholie", zoals Le Figaro zijn denkwereld ooit omschreef?

Twee derde van dit bijna 500 pagina's tellende …Lees verder

De ontreddering van een dwarsdenker

Om zijn Nederlandstalige lezers niet op hun honger te laten, publiceert Michel Houellebecq een bundel oude en nieuwe essays.

Het zal nog even duren voor de vertaling van Anéantir, de jongste roman van Michel Houellebecq, in de boekhandel ligt. Om het wachten te verzachten publiceert De Arbeiderspers de verzamelde essays van Frankrijks beroemdste dwarsdenker. Nader tot de ontreddering is een uitgebreide versie van De koude revolutie, een bundel die in 2004 al verscheen. Samensteller en vertaler Martin de Haan heeft de boel grondig herzien en er zestien nieuwe stukken aan toegevoegd. Behalve essays vallen in deze kloeke publicatie een aantal gelegenheidsteksten en interviews te sprokkelen, waarin de schandaalauteur zijn mening verstrekt over de meest uiteenlopende onderwerpen, zoals de stille film, de hedendaagse architectuur, pedofilie, feminisme, reclame en de sciencefictionroman, om er maar een paar te noemen.

De bundel opent met 'Leven, lijden, schrijven - methode', het manifest dat nog steeds het fundament vormt van zijn oeuvre. In 1991 nam Houellebecq zich voor de pijnpunten in onze hed…Lees verder

Je hoeft niet altijd mee te doen

Tegenstrijdigheid kenmerkt het denken en schrijven van Michel Houellebecq. Wie goed leest, vindt in zijn net verschenen bundel essays, columns en polemieken wel degelijk een ideologische lijn.

Een anarchist die hartstochtelijk voor orde pleit. Een antiliberaal die naar parenclubs gaat en niet per se tegen sekstoerisme is. Een als rechts bekendstaande polemist die zich op Karl Marx beroept. Een solist die het liefst wil opgaan in de massa. Een katholiek die niet in God gelooft.

Dat alles is Michel Houellebecq, Frankrijks sterschrijver. Zijn romans zijn geliefd en gehaat bij rechts én links, waarschijnlijk omdat ze onmogelijk kunnen worden vastgepind op één ideologisch standpunt en tegenstrijdigheden niet uit de weg gaan, maar juist opzoeken. Maar hoe zit het dan in zijn essays, columns en polemieken, teksten waarvan we op grond van de conventies van het genre mogen aannemen dat de schrijver er in alle openheid zijn eigen standpunten in verwoordt? Die vraag is nu weer erg actueel, want onder de titel Nader tot de ontreddering - De koude revolutie 2022 is er net een kloeke bundel verschenen waarin vrijwel al zijn bijdragen aan het publieke debat …Lees verder

‘Nader tot de ontreddering — De koude revolutie 2022’ is een bundeling van essays van Michel Houellebecq. Tien jaar na de eerste uitgebreide Franse bundeling verscheen in 2020 een nieuwe editie, nu vertaald, met daarin zestien nieuwe teksten. Ook bevat deze bundel een essay tegen euthanasie dat niet in de Franse bundel staat. In de essays beschouwt Houellebecq de maatschappij, politiek, kunst en filosofen als Schopenhauer op zijn kenmerkende kritische manier. Met diepgang en in complexe stijl geschreven. Voor een geoefend lezerspubliek. Michel Houellebecq (1956) is een wereldberoemd dichter, toneelschrijver, auteur en regisseur.

Over Michel Houellebecq

Michel Houellebecq ([miʃɛl wɛlˈbɛk]?), pseudoniem van Michel Thomas (Saint-Denis (Réunion), 26 februari 1956), is een Frans romancier, dichter, toneelschrijver en filmregisseur.

Biografie

Zijn vader, een berggids, en moeder, een anesthesiste, interesseerden zich weinig voor de kleine Michel en op zesjarige leeftijd werd hij aan zijn grootmoeder toevertrouwd, die in 1978 overleed. De naam van zijn grootmoeder nam hij later aan als pseudoniem.

In 1980 behaalde hij het diploma van landbouwingenieur en ook trouwde hij in dat jaar. Zijn zoon Etienne werd in 1981 geboren. Er volgde echter een echtscheiding, waarna hij vanwege een depressie meermaals behandeld moest worden in psychiatrische instellingen.

Op twintigjarige leeftijd ontlook zijn literaire interesse en in 1985 kwam de ontmoeting met Michel Bulteau, die hem de mogelijkheid gaf zijn eerste boek te publiceren: een biografie van How…Lees verder op Wikipedia