Boek
Nederlands

De koude revolutie : confrontaties en bespiegelingen

Michel Houellebecq (auteur), Martin De Haan (vertaler)

De koude revolutie : confrontaties en bespiegelingen

Maatschappijkritische essays.
Bevat
Titel
De koude revolutie : confrontaties en bespiegelingen / Michel Houellebecq : samengest. en vert. door Martin de Haan
Auteur
Michel Houellebecq
Vertaler
Martin De Haan
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Editie
2
Uitgever
Amsterdam: De Arbeiderspers, 2004
368 p.
ISBN
90-295-2257-7 (hardback)

Besprekingen

Als profeten elders meer eer ten deel valt dan in eigen land, dan geldt dat nu ook voor Houellebecq (1958). Dat bewijst de uitgave van deze bundel essays, columns, polemieken, krabbels, oprispingen en interviews, waaruit zijn visies blijken op de 20e eeuw, de mens- en exacte wetenschappen, religie in het algemeen en de islam in het bijzonder, de politieke constellatie van Frankrijk en Europa, het literaire klimaat, de seksuele moraal, dit alles variërend van bezonken afweging (een essay over Lovecraft van 100 blz) tot primaire reactie op kleinschalige incidenten, zich afzettend tegen ideologische overlevingsbeloften, pleitend voor rationele analyse en morele beoordeling. In eigen land verguisd door de monopolistische weldenkers van de linkse kerk, anderzijds gelauwerd door een schare literaire bewonderaars, lijkt Houellebecq onverstoorbaar door te gaan met het verleggen van de romantheoretische grenzen en prikkelende stellingnames. Het uitgebreide notenapparaat verheldert puntig het w…Lees verder

Over Michel Houellebecq

Michel Houellebecq ([miʃɛl wɛlˈbɛk]?), pseudoniem van Michel Thomas (Saint-Denis (Réunion), 26 februari 1956), is een Frans romancier, dichter, toneelschrijver en filmregisseur.

Biografie

Zijn vader, een berggids, en moeder, een anesthesiste, interesseerden zich weinig voor de kleine Michel en op zesjarige leeftijd werd hij aan zijn grootmoeder toevertrouwd, die in 1978 overleed. De naam van zijn grootmoeder nam hij later aan als pseudoniem.

In 1980 behaalde hij het diploma van landbouwingenieur en ook trouwde hij in dat jaar. Zijn zoon Etienne werd in 1981 geboren. Er volgde echter een echtscheiding, waarna hij vanwege een depressie meermaals behandeld moest worden in psychiatrische instellingen.

Op twintigjarige leeftijd ontlook zijn literaire interesse en in 1985 kwam de ontmoeting met Michel Bulteau, die hem de mogelijkheid gaf zijn eerste boek te publiceren: een biografie van How…Lees verder op Wikipedia