Boek
Nederlands

Verloren in Berlijn : roman

Verloren in Berlijn : roman

Genre:
Oost-Duitsland, 1987. De staat dringt binnen in ieders privéleven. Zo wordt het pasgeboren kindje van de jonge kapster Valentina weggehaald voordat ze het heeft kunnen zien of aanraken. De volgende dag hoort ze dat de baby is gestorven. De jonge moeder is ontroostbaar. Twintig jaar na de val van de Berlijnse Muur slaat Valentina's berusting om in twijfel. Is haar kind echt niet meer in leven of he
Titel
Verloren in Berlijn : roman
Auteur
Marjolijn Uitzinger 1947-
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Geus, © 2018
275 p.
ISBN
9789044541465 (paperback)

Besprekingen

Sam Coorenvaar, een Nederlandse journaliste in Duitsland, stuit op het verhaal van een voormalige DDR-inwoonster. Zij vermoedt dat zij indertijd haar baby gedwongen heeft moeten afstaan ter adoptie, terwijl haar verteld werd dat het kind was gestorven kort na de bevalling. Terwijl een Duitse politievrouw de moord onderzoekt op deze vrouw, komt de journaliste op een geheel andere weg tot dezelfde conclusie, waarbij doktors uit de DDR een grote rol als kwade genius spelen achter dit systeem van dwang-adoptie. Deze thriller is degelijk geschreven, met veel oog voor de couleur locale en een keurig uitgewerkte plot met soms kleine oningevulde details, maar ook weinig verrassend van taal, stijl of visie. Sam Coorenvaar was eerder de hoofdpersoon in 'Een fatale primeur'*.

Over Marjolijn Uitzinger

CC BY-SA 3.0 nl - Foto van/door AVRO

Marjolijn Uitzinger (Amsterdam, 23 november 1947) is een Nederlandse journaliste, voormalig presentatrice en schrijfster.

Carrière

Marjolijn Uitzinger begon haar loopbaan in de parlementaire journalistiek. Nadat zij voor de Volkskrant en Het Vrije Volk had gewerkt, werd ze woordvoerder bij het ministerie van VROM. Vervolgens werkte ze voor diverse omroepen als radio- en televisiepresentator. Zo was ze geruime tijd verbonden aan het VARA-programma In de Rooie Haan en werkte ze van 1990 tot 2006 voor de AVRO en de NOS, onder andere als presentator van het radioprogramma Met het Oog op Morgen en vrijwel alle AVRO-programma´s op Radio 1. Sindsdien is ze actief als dagvoorzitter en discussieleider. Sinds 2006 woont zij in Berlijn.

In 2012 schreef Uitzinger de thriller Een fatale primeur, die zich afspeelt in Berlijn. Dit boek werd gevolgd door meerdere Berlijnse …Lees verder op Wikipedia