Boek
Nederlands

De zwijgende miljardairs : de duistere kanten van de familie achter BMW

+1
De zwijgende miljardairs : de duistere kanten van de familie achter BMW
×
De zwijgende miljardairs : de duistere kanten van de familie achter BMW De zwijgende miljardairs : de duistere kanten van de familie achter BMW

De zwijgende miljardairs : de duistere kanten van de familie achter BMW

Familiegeschiedenis van de afgelopen 100 jaar van het geslacht Quandt, een van de rijkste families van Duitsland.
Extra onderwerp
Quandt ; familie
Titel
De zwijgende miljardairs : de duistere kanten van de familie achter BMW
Auteur
Marjolijn Uitzinger 1947-
Taal
Nederlands
Uitgever
[Amsterdam]: De Geus, 2022
251 p., [8] p. foto's
ISBN
9789044545760 (paperback)

Besprekingen

Magda Goebbels (1901-1945), getrouwd met het beruchte nazikopstuk, was de bekendste vertegenwoordigster van de Duitse groot-industriële familie Quandt. Haar eerste huwelijk was met Günther Quandt (1881-1945), die zelf ook geen schone handen had tijdens het naziregime. Journalist Uitzinger beschrijft de laatste honderd jaar van het geslacht Quandt, dat van Nederlandse afkomst is en in de 20e eeuw en nog steeds tot de rijkste families van Duitsland behoort. Als relatief onbekende fabrikantenfamilie van o.a. textiel en wapens kocht ze in de jaren 1960 de bekende BMW-fabrieken op. Het boek bestaat uit biografische verhalen van de bekendste familieleden. Behalve Magda en Günther waren dat hun zoon Harald en van de jongere generaties Susanne (1962) en Stefan (1966). Susanne werd verliefd op een Zwitserse gigolo die echter op haar miljarden uit was. Het boek is wat rommelig opgebouwd, maar leest soepel. Naast een stamboom zijn er bronnen en een katern met zwartwit-foto’s.

Over Marjolijn Uitzinger

CC BY-SA 3.0 nl - Foto van/door AVRO

Marjolijn Uitzinger (Amsterdam, 23 november 1947) is een Nederlandse journaliste, voormalig presentatrice en schrijfster.

Carrière

Marjolijn Uitzinger begon haar loopbaan in de parlementaire journalistiek. Nadat zij voor de Volkskrant en Het Vrije Volk had gewerkt, werd ze woordvoerder bij het ministerie van VROM. Vervolgens werkte ze voor diverse omroepen als radio- en televisiepresentator. Zo was ze geruime tijd verbonden aan het VARA-programma In de Rooie Haan en werkte ze van 1990 tot 2006 voor de AVRO en de NOS, onder andere als presentator van het radioprogramma Met het Oog op Morgen en vrijwel alle AVRO-programma´s op Radio 1. Sindsdien is ze actief als dagvoorzitter en discussieleider. Sinds 2006 woont zij in Berlijn.

In 2012 schreef Uitzinger de thriller Een fatale primeur, die zich afspeelt in Berlijn. Dit boek werd gevolgd door meerdere Berlijnse …Lees verder op Wikipedia