Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Demonen : volksverhalen

Marita De Sterck (auteur), Jonas Thys (illustrator)
+1
Demonen : volksverhalen
×
Demonen : volksverhalen Demonen : volksverhalen
Doelgroep:
Vanaf 15 jaar
Bundel met 57 volksverhalen uit 45 cultuurgroepen over de angst voor het kwaad.
Bevat
Een serpent als dochter (Armenië) De Grote Kannibaal van Het Eind van de Wereld (Canada) whuilt (Indonesië) Van de bruid die haar zus opat (India) Koning Dahak en zijn slangen (Koerdistan) De oude menseneetster (Marokko) Hoe Warapaike zijn eigen moeder opat (Suriname) De wilde vrouw van het woud (Canada) Het oude echtpaar en de bloeddorstige reuzin (Irak) De verschrikkelijke kannibalistische oude vrouw (Australië) Aisha en de ghoul (Marokko) Met een djinn in bed (Irak) Anahi en de wrede demonen (Argentinië) De bruid die op haar huwelijksnacht werd verzwolgen (Japan) Het gevecht van Rostam met de witte demon (Iran) De vreselijke vrouw in de waterput (Irak) Tamza en Amziw (Marokko) Hoe de duivel een meisje wurgde (België) De sterkste zal met mij trouwen! (Nederland) Met de duivel getrouwd! (Mauritanië) Zilverneus (Italië) Hoe de duivels een kind wilden roven (Mongolië) Over de boerendochter die zo graag danste (België) De jongeman die met de duivel kaartte (België) Hoe de vreselijke Baati verslagen werden (Soedan) De weduwe en de kwelgeest (Suriname) De geest van de gehangene (China) De herder en de dwaallichtjes (Frankrijk) De geest van de geliefde (Hongarije) De respectvolle jonge moeder (Brazilië) De boze geest in de rivier (Congo) Hoe tante na haar dood terugkeerde (Soedan) De witte wieven van de Lochemse Berg (Nederland) Hoe de jager vrouw na vrouw verloor (Congo) Lange Wapper en de vier vrijers (België) Ontsnapt aan de bosgeesten (Suriname) Het meisje Dudar en de weerwolf (Kazachstan) De dochter van de weerwolf (Slowakije) De twaalf gehoornde heksen (Ierland) De vampierkat van Nabeshima (Japan) De paardenbruid en de heks (Turkije) De bloeddorstige weduwe Calon arang (Indonesië) Behekst! (Congo) Wasilissa en Baba Jaga (Rusland) Waar is mijn mooie bruid naartoe? (Afghanistan) Marusia en haar vampier (Rusland) Hoe de oude heks Mystan-Kempir verslagen werd (Kazachstan) Moraa en haar gruwelijk perfecte bruidegom (Kenia) De jaguar en zijn mensenvrouw (Brazilië) Het Uilmonster (Verenigde Staten) Hoe de waterslang het mooiste meisje te pakken kreeg (Argentinië) Met een serpent in bed (Indonesië) De rollende schedel (Brazilië) De drie cichoreipluksters en de draak (Italië) Kerubo ontmoet het gevaarlijkste monster (Kenia) Cimidyue en de vlinder (Brazilië) Hoe het bloed van de Wawilakzusters de regenboogslang lokte (Australië)
Titel
Demonen : volksverhalen
Auteur
Marita De Sterck
Illustrator
Jonas Thys
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Polis, 2020
319 p.
ISBN
9789463105149 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Besprekingen

Wrede demonen, hongerige kannibalen, bloeddorstige heksen en gevaarlijke draken – deze en andere angstaanjagende wezens worden veelvuldig opgevoerd in volksverhalen over de hele wereld. Marita de Sterck, schrijfster én antropoloog, heeft een aantal van deze verhalen bij elkaar gebracht. Deze bundel volksverhalen is niet haar eerste, eerder verschenen ‘Bloei’ (2010), ‘Beest in bed’ (2013), ‘Vuil vel’ (2015) en ‘Wreed schoon’ (2017). Voor haar nieuwste bundel verzamelde De Sterck volksverhalen uit 45 cultuurgroepen over angst voor het kwaad. De Sterck heeft een toegankelijke schrijfstijl, maar tegelijkertijd schuwt ze de wreedheid en horror niet. Er is zeker geen sprake van censuur – dat kan ook eigenlijk niet bij deze verhalen. De ets-achtige illustraties zijn van de jonge Jonas Thys, die hiervoor een stijl hanteert die goed past bij die van de volksverhalen. De (jongere) lezer zal het boek soms misschien even weg moeten leggen uit angst, maar het zal altijd weer opgepakt worden. Een z…Lees verder

Over Marita De Sterck

Marita de Sterck (Antwerpen 16 augustus 1955) is een Vlaamse schrijfster.

Biografie

Marita de Sterck studeerde perswetenschappen, antropologie en talen. Aan de bibliotheekschool van Gent doceert ze literatuur en antropologie. Ze geeft ook workshops aan jongeren: verhalen schrijven. Met reisverhalen debuteerde ze en heeft ondertussen al een 40-tal titels gepubliceerd: boekjes voor beginnende lezers, informatieve boeken over ander culturen, jeugdromans, prentenboeken, makkelijk-lees-verhalen, boeken over jeugdliteratuur.

Er loopt een lijn van de groeirituelen en de inwijdingsverhalen die ze als antropoloog bestudeert naar haar eigen jeugdromans. Een terugkerend thema in haar werk is hoe je kunt leren liefhebben zonder jezelf te verliezen. Ook de kracht van het vertellen en de ingewikkelde relaties tussen de generaties duiken vaak op.

Bibliografie

RST