Boek
Nederlands

Het eiland

Marije Tolman (auteur), Ronald Tolman (auteur)
Titel
Het eiland
Auteur
Marije Tolman Ronald Tolman
Taal
Nederlands
Uitgever
Rotterdam: Lemniscaat, 2012
[29] p. : ill.
Aantekening
Een IBBY silent book
ISBN
9789047704287 (hardback)

Besprekingen

Vader Ronald en dochter Marije Tolman kennen we van hun prachtige woordloze prentenboek De boomhut (2009), dat in 2010 een Gouden Penseel won. Van dit duo is in nu Het eiland verschenen, opnieuw een tekstloos prentenboek van 32 pagina’s in hetzelfde formaat als De boomhut. De bekende ijsbeer op het omslag suggereert dat het hier om een vervolg gaat.
In Het eiland maakt de ijsbeer een reis door een eilandenrijk. Waar in De boomhut de paginagrote boom elke rechterbladzijde domineert, biedt Het eiland gevarieerdere prenten, waarop telkens iets anders is te zien. Zo komt de ijsbeer eerst op een goudgeel eiland vol papegaaiduikers, wordt hij vervolgens overspoeld door een grote golf op zee en zien we hem daarna zwemmen in gezelschap van vissen, dolfijnen en een struisvogel. Hij duikt van een houten eiland, zwemt naar een eiland met een boom vol kleurige dodo’s en zwemt dan weer de andere kant op. Op andere prenten is heel weinig te zien: de d…Lees verder
Als de witte beer afdaalt uit een witte wolk, komt hij op een eiland vol met papegaaiduikers. Daarna zwemt hij naar een ander eiland, waarbij hij onderweg verschillende dieren ontmoet die in zee leven. Op het eiland staat een heel bouwwerk, waar de beer met enkele dieren op klimt. Van daaruit zwemt hij verder naar nog meer eilanden; op elk eiland is wel iets bijzonders te ontdekken. Uiteindelijk vindt hij zijn liefste eiland, en doet hij een wens bij een vallende ster. Schitterend tekstloos prentenboek, van het duo Ronald en Marije (vader en dochter) Tolman, dat met 'De boomhut'* o.a. werd onderscheiden met een Gouden Penseel en Bologna Ragazzi Award (2010). De beer is de rode draad in het verhaal, dat verder helemaal zelf ingevuld kan worden. Steeds weer zijn de tweepaginagrote sfeervolle illustraties een lust voor het oog; het zijn ware kunstwerken. Het kleurgebruik van de illustraties roept verschillende emoties op. Het prentenboek nodigt uit tot fantaseren en om het samen met de j…Lees verder

Over Marije Tolman

Marije Tolman (1976) is een Nederlandse tekenaar van prentenboeken.

Leven en werk

Tolman is een dochter van de beeldend kunstenaar Ronald Tolman uit Beuningen. Zij groeide op in deze Gelderse plaats. Zij werd als grafisch ontwerper opgeleid aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Ook studeerde zij aan het Edinburgh College of Art in Schotland. Na haar opleiding legde zij zich toe op het illustreren van kinderboeken. Haar werk werd niet alleen in Nederland maar ook in Brazilië, Duitsland, Frankrijk, Italië, Korea, Mexico, Portugal, Spanje en de Verenigde Staten uitgegeven. Samen met haar vader maakte zij De Boomhut, dat in 2010 bekroond werd met het Gouden Penseel.

Haar werk werd onder meer geëxposeerd in het Kinderboekenmuseum in Den Haag, de Kunsthal Rotterdam en het Rijksmuseum Amsterdam.

Prijzen