Boek
Nederlands

Na de muur : oog in oog met het nieuwe Duitsland

+1
Na de muur : oog in oog met het nieuwe Duitsland
×
Na de muur : oog in oog met het nieuwe Duitsland Na de muur : oog in oog met het nieuwe Duitsland

Na de muur : oog in oog met het nieuwe Duitsland

Interviews met en persoonlijke impressies van o.a. Nederlandse en Duitse politici en schrijvers over de veranderingen in Duitsland na de val van de muur in 1989.
Onderwerp
Duitse hereniging
Titel
Na de muur : oog in oog met het nieuwe Duitsland
Auteur
Margriet Brandsma Marjolijn Uitzinger 1947-
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Balans, 2009
254 p., [8] p. pl.
ISBN
9789460031809 (paperback)

Besprekingen

Twintig jaar geleden werden West- en Oost-Duitsland weer één, nadat een jaar eerder de Berlijnse Muur was gevallen. De Wende staat ondertussen in het geheugen gegrift van bijna alle Duitsers, maar ook de rest van Europa ondervindt de gevolgen. De consequenties van die grote verandering konden nooit op voorhand worden ingeschat. In Na de muur graven Margriet Brandsma en Marjolijn Uitzinger in heden en verleden. Ze gingen op zoek naar getuigen en vroegen hen hoe hun leven de jongste twintig jaar is veranderd. In zeven grotere hoofdstukken gaan ze dieper in op het verschil tussen de Ossies en de Wessies en de ingrijpende gevolgen van de hereniging van Duitsland. Tussen de hoofdstukken door beschrijven bekende Nederlanders (Herman van Veen, Tessa de Loo, Maarten 't Hart...) hun ervaringen met het nieuwe Duitsland.
De auteurs komen tot de conclusie dat twintig jaar te kort is om een land als Duitsland weer één te maken. De vroegere West-Duitsers voelen zich nog alti…Lees verder
De auteurs geven in dit boek een beeld van de ontwikkelingen in Duitsland sinds de ‘Wende’ van 1989. Ze doen dit in de vorm van zeven interviews met zowel Duitsers als Nederlanders over de val de Muur en de gevolgen daarvan voor het huidige Duitsland. Ze interviewen een Oost-Duits echtpaar, toenmalig minister van buitenlandse zaken Hans-Dietrich Genscher, voormalig premier Ruud Lubbers, een restauranthouder uit Leipzig, een West-Duitse journalist, schrijfster Annett Gröschner en een Nederlandse immigrant in Duitsland. Deze interviews worden afgewisseld door korte persoonlijke impressies over Duitsland van bekende Nederlanders zoals Tessa de Loo, Herman van Veen, Wim Kok, Marga van Praag, Cees Nooteboom, Maarten ’t Hart en Yvonne van Gennip. Het geheel levert een boeiend palet op van persoonlijke meningen over het Duitsland van de laatste 20 jaar, dat een aanzienlijke positiever imago heeft dan voorheen. Een geraadpleegde bronnenlijst besluit dit boekje dat is geïllustreerd met een ove…Lees verder

Over Margriet Brandsma

CC BY-SA 3.0 nl - Foto van/door NOS

Margriet Jenneke Brandsma (Sint Pancras, 17 juli 1957) is een Nederlands journalist.

Zij werkte van 1994 tot en met 2010 voor het NOS Journaal met als standplaats Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Brandsma wilde als kind al journalist worden en heeft die droom kunnen waarmaken. Ze begon bij het Noordhollands Dagblad in Alkmaar.

In de jaren 70 ging ze bij de radio werken, via de IKON kon ze aan de slag bij het actualiteitenprogramma Hier en Nu van de NCRV. Na een poosje bij Met het Oog op Morgen stapte ze over naar de NOS, waarvoor ze uiteindelijk als correspondent in Duitsland ging werken. Op 30 december 2010 was haar laatste reportage uit Duitsland in het journaal te zien. Vanaf 2011 werd zij algemeen en onderzoeksverslaggever voor het NOS Journaal. Dit bracht met zich mee dat ze moest 'herinburgeren' in Nederland.

Per 1 juli 2014 verliet Brandsma de NOS. Ze wilde zich meer richten op het schrijven van boeken.

<…Lees verder op Wikipedia