Boek
Nederlands

The giver : bewaker van herinneringen

Lois Lowry (auteur), Laure Van den Broeck (vertaler)
+1
The giver : bewaker van herinneringen
×
The giver : bewaker van herinneringen The giver : bewaker van herinneringen

The giver : bewaker van herinneringen

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Titel
The giver : bewaker van herinneringen
Auteur
Lois Lowry
Vertaler
Laure Van den Broeck
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The Giver
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2015
204 p.
Aantekening
Eerder in het Nederlands uitgegeven als 'Nummer 19'
ISBN
9789401417471 (paperback)

Besprekingen

Jonas groeit op in een gemeenschap waarin structuur en orde heerst. Iedereen leeft volgens de regels van de commissie. Er is geen pijn of liefde. De commissie bepaalt welke kleding je draagt, hoe je praat en wie je ouders zijn. Wanneer kinderen de leeftijd van twaalf bereiken, wordt hen een levenstaak toegewezen. Jonas krijgt als enige de levenstaak van Bewaker van Herinneringen. Vanaf de eerste dag van zijn nieuwe opleiding ontdekt Jonas dat het leven niet altijd zo is geweest als het nu is. Het verhaal past precies in het rijtje van de populaire dystopische verhalen van dit moment, zoals 'De Hongerspelen'. Maar Jonas zal lezers vanaf de basisschool aanspreken, omdat zij zich net als Jonas voorbereiden op een vervolgschool. Opvallend is dat het taalgebruik van Jonas juist niet is wat je verwacht bij een 11-jarige. Dit benadrukt de invloed van de commissie op het leven binnen de gemeenschap. Het boek is het eerste deel in de vierdelige serie 'The Giver'. Winnaar van de Newbery Medal i…Lees verder

The Giver

In de dystopische wereld waarin Jonas leeft, bestaan geen keuzes. Iedereen is gelijk. Alles wordt vanaf de geboorte geregeld en niemand hoeft zelf beslissingen te nemen. Voor sterke gevoelens zijn er pilletjes. Foute woorden gebruiken kost je een berisping. Herhaaldelijke fouten worden openbaar benoemd. Wanneer iemand zich niet aan de regels houdt, wordt die losgelaten uit de gemeenschap. Moet er afgeweken worden van de regels, dan buigt een raad zich over het vraagstuk en kan het jaren duren voor er een besluit komt.

Jonas is elf. In december is er De ceremonie van Twaalf. Dan wordt bepaald welke taak hij de rest van zijn leven in de gemeenschap zal uitvoeren. Hij krijgt de unieke opdracht Bewaker van Herinneringen te worden. De huidige Bewaker, die toeziet op het collectieve geheugen van de samenleving, wordt te oud en moet Jonas opleiden, zodat die zijn taak kan overnemen. De Gever wijdt hem in in alle goede en kwade herinneringen die hij bewaart. Het blijkt een erg z…Lees verder

Over Lois Lowry

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Larry D. Moore

Lois Ann Lowry (geboren als Hammersberg; Honolulu, 20 maart 1937) is een Amerikaanse schrijfster van boeken voor kinderen en jongvolwassenen. Ze staat bekend om het schrijven over moeilijke onderwerpen voor een jong publiek, zoals dystopieën en complexe thema's.

Veel van haar boeken zijn bekritiseerd of zelfs verboden in sommige scholen en bibliotheken. The Giver, die in sommige scholen opgenomen is in het leerplan, is in andere scholen dan weer verboden.

Biografie

Lowry werd geboren op 20 maart 1937 in Honolulu, Hawaï, als kind van Katherine Gordon Landis en Robert E. Hammersberg. Aanvankelijk noemden Lowry's ouders haar "Cena" naar haar Noorse grootmoeder, maar toen deze het nieuws hoorde, telegrafeerde ze Lowry's ouders en instrueerde ze dat het kind een Amerikaanse naam moest krijgen. Lowry was het middelste kind met een oudere zus, Helen, en een jongere broer, Jon.

Lowry's vader was een tandarts …Lees verder op Wikipedia