Boek
Nederlands

Gustave & Olivia tellen tot tien

Linne Bie (auteur)
+1
Gustave & Olivia tellen tot tien
×
Gustave & Olivia tellen tot tien Gustave & Olivia tellen tot tien

Gustave & Olivia tellen tot tien

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Olivia heeft één neus, daarmee ruikt ze aan bloemen. Gustave heeft twee oren, daarmee luistert hij naar muziek. Olivia heeft al drie melktanden verloren, maar kan nog steeds een boterham eten. Prentenboek over tellen, het lichaam en emoties.
Titel
Gustave & Olivia tellen tot tien
Auteur
Linne Bie
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Damme: Linne Bie & co, 2012
[28] p. : ill.
ISBN
9789079601189 (hardback)

Besprekingen

De clowntjes Gustave en Olivia helpen kleuters op een speelse manier van één tot tien te tellen en tegelijkertijd nemen ze hun eigen lichaam grondig onder de loep. Natuurlijk worden de klassieke lichaamsdelen geteld, zoals de neus, de oren, de vingers en de tenen. Maar het leuke is dat ook die kleine bijzondere dingen van het lichaam, die vaak de nieuwsgierigheid van jonge kinderen opwekken, aan bod komen. Zo bestudeert Olivia de drie gaten van uitgevallen melktanden in haar mond, de zeven muggenbeten op haar arm en de negen kleine staartjes in haar haar. Gustaves aandacht wordt dan weer gevangen door de vier blauwe plekken op zijn benen, de zes tranen die over zijn wangen rollen en de acht gekke sproeten op zijn neus.
Dit boek is vanzelfsprekend in de eerste plaats bedoeld om het tellen te stimuleren en van een echte verhaallijn is dan ook geen sprake. Linne Bie haalt wel alles uit de kast om de aandacht van haar jonge publiek vast te houden en ervoor te zorgen dat tellen veel m…Lees verder
Groot telboek met in de hoofdrol Olivia en Gustave. Ze hebben een rode neus, een hoedje en zijn verder als clown gekleed. Bij elk cijfer van 1 tot en met 10 volgt een verwijzing naar een lichaamsdeel, die niet altijd even duidelijk is: ‘Olivia heeft al 3 melktanden uit’ (op de illustratie is wel te zien dat er drie tanden ontbreken). Als verteld wordt dat Olivia ‘aan elke hand’ 5 vingers heeft, zien we in de illustraties alleen de linkerhand. En de blauwe plekken, muggensteken hadden op elk willekeurig lichaamsdeel kunnen zitten. De verhaaltjes (tussen de drie en vijf regels) bij elk cijfer zijn weinig opzienbarend, eerder saai en zoetsappig. De illustraties sluiten aan bij de weinig sprankelende tekst en zijn niet erg esthetisch, maar eerder grof, zonder oog voor details en een expliciete uitdrukking van gevoelens op de gezichten. Achter in het boek uitgebreide informatie over de illustratrice, met foto’s van haar kinderen en konijnen die waarschijnlijk de inspiratie voor de boekfigu…Lees verder

Gustave & Olivia tellen tot tien


Per twee pagina's komt er een cijfer aan bod. Op de linkerpagina zie je telkens een kleine tekening van Olivia of Gustave, een cijfer en een klein konijntje. Wat er geteld wordt - van één tot tien - heeft altijd iets met het lichaam te maken: één neus, drie melktanden, zes tranen enz. Rechts wordt telkens de volledige pagina ingenomen door een tekening van Olivia of Gustave, twee clowntjes, met een korte tekst rond het lichaamsdeel in kwestie.

De tekeningen zijn flets van kleur en spreken de driejarigen niet echt aan. Het geheel komt wat oubollig over en het is ook een groot boek, wat onhandig om vast te nemen. De tekst is meestal wel aangepast aan het niveau van de doelgroep.