Boek
Nederlands

Het uur van de rebellen

Lieve Joris (auteur)
+1
Het uur van de rebellen
×
Het uur van de rebellen Het uur van de rebellen

Het uur van de rebellen

Genre:
Titel
Het uur van de rebellen
Auteur
Lieve Joris
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Augustus, 2006
255 p.
ISBN
90-457-0058-1

Besprekingen

Wij hebben alleen maar vijanden

"We willen van Kabila af", zei een man. "Bemba moet hem maar verjagen." "En vervolgens zitten jullie met Bemba", zei ik. "Dat zien we dan wel", antwoordde hij, "eerst Kabila eruit". Kortetermijndenken is een van de kwalen van Congo.

Auteur Lieve Joris zoekt de ziel van oorlog in Congo

Banyamulenge, Hutu's, Tutsi's, Nande, Hunde, Luba, Lunda... Allemaal slachten ze elkaar regelmatig af in het onmetelijke Congo. Maar is het met 'onze' Bosniërs, Serviërs of Kroaten echt anders? In haar nieuwste Congo-boek Het uur van de rebellen beschrijft de Vlaamse schrijfster Lieve Joris door de ogen van de rebel geworden Congolees Assani niet alleen het lot van de Banyamulenge in het oosten van Congo. Aan journalist Paul Verbraeken legt ze uit hoe ze in haar boek vooral wilde uittekenen hoe mensen in etnische conflicten tegen elkaar worden opgezet.

"Niemand wil ons hier." "Wij hebben alleen maar vijanden." "Rwandezen en Congolezen willen niet dat ik leef." "Zelfs de gorilla's zijn beter beschermd." Herhaaldelijk zucht de boomlange, graatmagere Tutsi generaal-majoor Assani dat zijn volk, de Banyamulenge, door iedereen wordt uitgespuwd en steeds weer tussen hamer en aanbeeld belandt.

Met Het uur van de…Lees verder

Mijn boek bracht me naar de diepten van Congo

Assani behoort tot de Banyamulengegemeenschap en groeit op als halfwees in de hoogvlakten van Oost-Congo. Zijn moeder beschermt hem tegen zijn autoritaire ooms en als jonge man wil hij eigenlijk niets liever dan zijn studies geografie afwerken. Maar hij wordt gegrepen door de geschiedenis van de Grote Meren. In de aanloop van de Rwandese genocide confronteren Hutu- extremisten hem met zijn Tutsi-afkomst en bijna onvermijdelijk raakt hij betrokken bij de recente conflicten in Congo. Hij vecht aan de zijde van Laurent-Désiré Kabila tegen Mobutu, wordt daarna wegens zijn etnie uit Kinshasa verjaagt om uiteindelijk tegen zijn zin aangesteld te worden als rebellencommandant in Oost-Congo. Na de Congolese oorlog belandt hij opnieuw in Kinshasa, deze keer als generaal in het herenigd Congolese regeringsleger.

> http://www.radiookapi.net/

Website van de felbeluisterde 'radio van de vrede'. Onder meer gesponsord door de VN.

> http://www.monuc.org/

Officiële web…Lees verder

Honderd jaar slapen

Lieve Joris was nog niet klaar met Congo. In Het uur van de rebellen zoekt ze inzicht in de recente geschiedenis. Wat gaat er om in Congo en in Lieve Joris?

Heel veel Congolezen staan voor dilemma's die wij ons niet kunnen voorstellen. In Assani, het hoofdpersonage van mijn boek, komen al die verschrikkelijke dilemma's samen. Hij is opgegroeid in Oost-Congo, aan de grens met Rwanda. Wie hem ziet, denkt dat hij een Rwandees is omdat hij eruitziet als een Tutsi. Hij komt uit een klein dorpje in de grote stad terecht, maar blijft met alle vezels in zijn lijf verbonden met de tradities van zijn volk. Tegen wil en dank wordt Assani meegezogen in de maalstroom van geweld die zijn land overspoelt.

De Banyamulenge [Congolezen van Rwandese afkomst, ab ], waartoe Assani behoort, worden door de buitenwereld als de daders van allerlei gruwelijkheden beschouwd, terwijl ze zichzelf als slachtoffers zien. Veel Congolezen zijn zo diep gekwetst dat ze niet meer in staat zijn de kwetsuren van anderen te zien. Mensen lopen er voortdurend met hun kwetsuren tegen elkaar op.

Ik heb dit boek voor Congo geschreven. Ik heb geprobeerd te achterhale…Lees verder

Het uur van de rebellen

Lieve Joris doet in dit boek een poging om te begrijpen waar het geweld in Oost-Congo vandaan komt. Daarbij gaat ze bijzonder zorgvuldig te werk. Voor de leek voorziet ze een beknopt historisch overzicht en een woordenlijst. Geen overbodige luxe. Joris vertelt het verhaal van Assani, een Congolees met Rwandese roots. In 2003, in afwachting van de eerste democratische verkiezingen, is Joseph Kabila aangesteld tot president. Assani heeft Kabila mee tot in Kinshasa gebracht en is hoog opgeklommen in het rebellenleger. Hij wordt heen en weer geslingerd tussen de hoop om in Kinshasa iets te kunnen betekenen voor zijn land, en de verleiding om zich terug te trekken in de streek waar hij vandaan komt.

Dat verhaal wordt afgewisseld met hoofdstukken die Assani's achtergrond schetsen. Tegenstrijdige loyauteiten hebben hem in hun greep: dorp-stad, rebel-politicus, Congolees-Tutsi. Nergens is hij helemaal thuis, nergens wordt hij met rust gelaten. ,,Een man is een oerwoud: je kan de voor…Lees verder

'Congo was geen land'

In 'Het uur van de rebellen' ontrafelt journaliste Lieve Joris de identiteitscrisis van de Congolese Tutsi aan de hand van de lotgevallen van één man: commandant Assani. Ze brengt de oorlogen in beeld die Zaïre/Congo sinds 1996, onder meer in de nasleep van de Rwandese genocide, hebben geteisterd. Het is een relaas van clangebonden loyaliteiten tot in de hoogste regionen, die de natievorming zodanig bemoeilijken dat de hoofdfiguur verzucht: 'Congo was geen land en de Congolezen waren geen volk.'

'Het uur van de rebellen' begint in 2003, het jaar waarin de vredesakkoorden van Lusaka (1999), Sun City en Pretoria (2002) worden toegepast en alle partijen uit het Congoconflict een plaats hebben gekregen in de overgangsregering van Joseph Kabila. Commandant Assani, de figuur uit het oosten aan wie het verhaal is opgehangen, heeft de functie van 'verantwoordelijke voor het budget van de landmacht' gekregen. Niet dat dat veel voorstelt: het enige waarover hij beschikt is een gsm en een ontoegankelijk munitiedepot. Zijn bevoegdheid is uiterst beperkt. Alles wordt beslist in de kringen rond de vier vicepresidenten, die lak hebben aan het algemeen belang en slechts denken aan hun eigen verrijking. Net als andere uit het oosten afkomstige functionarissen, voelt Assani zich onveilig in Kinshasa. In die stad ontsnapte hij immers vijf jaar daarvoor, in 1998, ternauwernood aan de dood, toen de hele bevolking zich keerde tegen 'de Tutsi'.

Banyamulenge

'Het uur van de rebellen'…Lees verder

Voor en in De dans van de luipaard (Meulenhoff, 2001), een turf over de erfenis van Mobutu en de weinige beterschap die Laurent Kabila bracht nadat hij 'de luipaard' had verdreven, had Lieve Joris het enorme land doorkruist en talloze verhalen samengebracht over de tragische gebeurtenissen en het steeds veranderende politieke klimaat. In Het uur van de rebellen komen dezelfde thema's terug, maar nu in een gefictionaliseerd ooggetuigenverslag vanuit het standpunt van een Tutsi uit Oost-Congo ? een legercommandant hoog in rang ? van wiens levensverhaal je door de verschillende tijdvakken steeds meer stukjes geserveerd krijgt. Het boek, technisch gesproken Joris' eerste roman (hoewel het een factionverhaal over de recente Congolese geschiedenis is), begint in Kinshasa in 2003, waar commandant Assani opeens deel uitmaakt van het eengemaakte leger, na jaren strijd tussen steeds wisselende facties en coalities. Het volgende hoofdstuk speelt zich af op de hoogvlaktes van Oost-Congo, in de j…Lees verder
De gewelddadige geschiedenis van Zaire/Congo tussen 1994, toen de genocide van Rwanda losbarstte, gevolgd door de vlucht van ontelbare Hutu's naar Congo, en 2004 toen VN-veiligheidstroepen probeerden een nieuwe burgeroolog te voorkomen. De auteur vertelt het verhaal in de belevenissen van generaal Assini, die als herdersjongen opgroeide in Oost-Congo, op eigen kracht ging studeren, maar meegesleurd werd in de bloedige conflicten van de regio. Hij wordt soldaat, officier en generaal. Dit boek toont niet alleen zijn menselijke kant, zijn twijfels, zijn wanhoop, zijn ambities, maar ook de corruptie, de medogenloze machtsstrijd in het land dat wordt verscheurd door elkaar bevechtende legers en rebellen. Opnieuw een indringend, meeslepend, droefmakend boek van de alom bekende Vlaamse kenner van Congo. Normale druk.

Over Lieve Joris

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Ruud Hendrickx

Godelieve "Lieve" Elisabeth Achiel Micheline Joris (Neerpelt, 14 juni 1953) is een Vlaams schrijfster van reisverhalen.

Lieve Joris werd geboren als vijfde in een gezin van negen. Haar vader werkte bij de belastingdienst en bracht het door middel van avondstudie tot belastingontvanger, haar moeder was een molenaarsdochter.

Na de kostschool studeerde Joris een jaar psychologie in Leuven en vertrok daarna naar Amerika om als au pair te werken en rond te reizen. In 1975 ging ze naar Nederland, waar ze de School voor de Journalistiek in Utrecht volgde. Ze vestigde zich in Amsterdam en ging na haar studie schrijven voor de Haagse Post, NRC en het maandblad Avenue. Nadat ze tien jaar voor de Haagse Post had gewerkt, begon ze naast artikelen ook boeken te schrijven. In 1986 debuteerde ze met De Golf. Haar werk is journalistiek en literair.

Joris heeft veel gereisd door landen waar de situatie vaak niet ongevaarlijk was en heeft haar belevenissen beschrev…Lees verder op Wikipedia