Boek
Nederlands
Wanneer er docenten op Yale University vermoord worden, moet Alex Stern de confrontatie aangaan met monsters uit haar verleden en met het kwaad dat leeft binnen de muren van de universiteit.
Titel
Duivelsvlucht
Auteur
Leigh Bardugo
Vertaler
Niels van Eekelen Mechteld Jansen Jonas de Vries
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Hell bent
Uitgever
Amsterdam: Boekerij, 2023
509 p. : ill.
ISBN
9789022592793 (hardback)

Besprekingen

Leigh Bardugo speelt met de clichés van fantasy.

'Ik ben de uitverkorene. (...) Het klonk stupide, kinderachtig. Ik ben speciaal! Ik ben op een queeste!', denkt hoofdpersonage Alex Stern in Duivelsvlucht van Leigh Bardugo.

Veel steviger had de auteur zich niet kunnen afzetten tegen de vergeelde clichés uit In de ban van de ring en Harry Potter, die bij sommige liefhebbers van het genre nog altijd onverminderd populair zijn. Toch omarmt Bardugo die clichés hier ook, ze speelt ermee en kneedt daarvan een volwassen tegenhanger van de Potter-saga. Ze verplaatst de setting naar de universiteit en wisselt de gezellige magie in voor een grimmiger variant, vol bloed, dood en echte consequenties.

Duivelsvlucht is het vervolg op het uitmuntende Het negende huis, dat op een rauwe manier thema's als privilege, klassenverschillen en de corrumperende werking van macht aansneed.

In de opvolger resteren daarvan slechts echo's. Zelfs dan is dit een uitstekend verteld verhaal, want Bardugo is een b…Lees verder

Een nieuw fantasy- en dark academia-verhaal in de serie 'Alex Stern’, over geheime academische genootschappen en een jonge vrouw die geesten ziet. Alex begeeft zich binnen de Ivy League-elite op de prestigieuze Yale University. Ze is vastbesloten om Darlington uit de Hel te bevrijden, zelfs als dit haar haar toekomst op Lethe en Yale zal kosten. Maar Alex speelt met krachten die ver buiten haar vermogens liggen. Wanneer er docenten een voor een dood worden gevonden, wordt het voor Alex duidelijk dat ze de confrontatie aan zal moeten gaan met monsters uit haar verleden en met het kwaad dat leeft binnen de muren van de universiteit. Vlot en meeslepend geschreven. Met een plattegrond.Leigh Bardugo is een Israëlisch-Amerikaanse young adult- en fantasy-auteur. ‘Het Negende Huis’* was haar eerste boek voor volwassenen en het eerste boek over Alex Stern.

Over Leigh Bardugo

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Fuzheado

Leigh Bardugo (Jeruzalem, 6 april 1975) is een Israëlisch-Amerikaanse Young Adult- en fantasy-auteur, vooral bekend om haar Grishaverse romans, met name de Grisha-trilogie, te beginnen met Schim en Schaduw, de Kraaien-duologie en de Nikolai Lantsov-duologie; waarvan in totaal meer dan drie miljoen exemplaren zijn verkocht, evenals Het negende huis.

Privéleven

Bardugo werd geboren in Jeruzalem, Israël, en groeide op in Los Angeles, Californië, V.S. waar ze werd opgevoed door haar grootouders. Ze is van Sefardisch-Joodse (Marokkaans-Joodse) afkomst aan vaders kant, en van Asjkenazisch-Joodse (Russisch-Joodse en Litouws-Joodse) afkomst aan moeders kant. Ze is niet religieus.

Ze ging naar Yale-universiteit, waar ze in het voorjaar van 1997 afstudeerde met een diploma Engels. Ze was lid van een geheime genootschap aan Yale, Wolf’s Head. Voordat ze haar eerste roman publiceerde, w…Lees verder op Wikipedia