Besprekingen

Wat racisme met je doet - Zo'n leuke leeftijd ★★★★

Wat heeft de literatuur te bieden voor wie meer over racisme wil weten? Nou, steeds meer. Zoals deze twee sterke romans van zwarte vrouwen over zwarte vrouwen.

In haar sterke debuut richt Kiley Reid zich op een subtiele vorm van racisme: dat van witte mensen die denken dat ze het al zijn ontstegen.

Emira Tucker is een 25-jarige zwarte vrouw die enkele dagen per week oppast op de 3-jarige Briar, het oudste dochtertje van een welgesteld wit echtpaar in Philadelphia. Maar nu is het zaterdagavond, tegen elven, en Emira is op het verjaardagsfeestje van een van haar vriendinnen: 'harde muziek, strakke jurkjes, lipliner en rode plastic bekertjes'. Tijd om even lekker te chillen.

Dan gaat Emira's mobiel: mevrouw Chamberlain, haar 'bazin', aan de lijn. Of Emira Briar even ergens mee naartoe kan nemen. Er is thuis iets vervelends gebeurd, er zal zo politie langskomen, en het is beter dat de kleine meid daarbij niet aanwezig is.

Gelaten geeft Emira gehoor aan het verzoek. Ze krijgt goed betaald voor het noodklusje en kan het geld goed gebruiken. Ze neemt Briar mee naar een chique nabijgelegen supermarkt, waar ze gaan kijken naar…Lees verder

Als feministische blogger en schrijfster Alix Chamberlain, na de verhuizing van Manhattan naar Philadelphia waar haar man Peter tv-nieuwslezer is, te weinig toekomt aan het schrijven van een boek omdat er geen familie en vrienden zijn om op de kinderen te passen, vindt ze de Afro-Amerikaanse Emira als oppas. Emira is al gauw dol op de oudste Briar (3). Als Alix op een avond laat naar Emira belt met de vraag of ze op Briar kan passen omdat er een noodtoestand bij hen thuis is, gaat Emira akkoord, ook al is ze op een feestje. Met Briar gaat ze naar een chique winkel, waar de beveiliger haar als jonge gekleurde vrouw beschuldigt het luxe witte kind te hebben gekidnapt. Een andere klant filmt het incident. Kort erna maakt Peter op tv onnadenkend een opmerking die racistisch wordt uitgelegd. De twee zaken hebben grote gevolgen. De Afro-Amerikaanse auteur, die zelf zes jaar als oppas werkte, publiceerde eerder verhalen. Dit is haar debuutroman die goed werd ontvangen. Boeiend, goed opgebouw…Lees verder