In 1932 heropent Jimmy Gralton tegen de zin van de pastoor en de lokale autoriteiten het dorpshuis waar de jeugd kan dansen en discussiëren.
Onderwerp
Ierland ; 1930-
Titel
Jimmy's hall
Regisseur
Ken Loach 1936-
Componist
George Fenton 1949-
Naar het werk van
Donal O'Kelly
Acteur
Barry Ward Simone Kirby Jim Norton Francis Magee Aisling Franciosi Andrew Scott 1976- Brian F. O'Byrne
Taal
Engels
Uitgever
Cinéart, [2019] | Andere uitgaven
1 dvd-video
Oorspr. opname
2014
Speelduur
105 min.
Aantekening
Taalkeuze: Engels, Frans Ondertiteling: Nederlands, Frans
EAN
5051083132282
mooov

Besprekingen

Sociaal drama uit 2014 van de Engelse regisseur Ken Loach (The wind that shakes the Barley; I, Daniel Blake), gebaseerd op ware gebeurtenissen. In 1932 keert Jimmy Gralton (Barry Ward) na een verblijf van tien jaar in de VS terug naar Ierland om zijn moeder op de boerderij te helpen. Hij wil geen moeilijkheden meer met de katholieke kerk en de autoriteiten, maar heropent toch 'The Hall', het dorpshuis waar zijn dorpsgenoten, en vooral de jongeren, kunnen dansen (op Ierse èn op jazzmuziek) en discussiëren over literatuur en politiek. Pastoor Sheridan (Jim Norton) ageert fel tegen het danshuis. Ab Zagt (Algemeen Dagblad 14-8-'14): '(...) deze keer blijft zijn film erg steken aan de oppervlakte. Met als gevolg dat de onmiskenbare tragiek – Hall wordt verbannen uit zijn eigen land – minder overtuigt.' Dana Linssen (NRC 13-8-'14): '(...) Je merkt dat Jimmy een vehikel is voor de ideeën van Loach en Laverty over gemeenschapszin. (...) En daarin liggen ook in deze Loach weer kracht en ontroe…Lees verder

Over Ken Loach

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Georges Biard

Kenneth (Ken) Loach (Nuneaton, 17 juni 1936) is een Brits filmregisseur, bekend door zijn sociaal realistische stijl en socialistische thema's. Hij heeft ook veel televisiefilms gemaakt.

Biografie

Hij studeerde recht aan de Universiteit van Oxford. Hij begon als acteur in het theater, maar begon docudrama's te regisseren voor tv in het begin van de jaren 60, meer bepaald het sociaal invloedrijke Cathy Come Home (1966). In de late jaren 60 schakelde hij over naar films, en maakte Kes, het verhaal van een jongen in moeilijkheden en zijn torenvalk, gebaseerd op de roman A Kestrel for a Knave door Barry Hines.

De jaren '70 en '80 waren minder succesrijk, zijn films leden onder slechte distributie, gebrek aan interesse en politieke censuur. De film The Save the Children Fund Film (1971) werd gemaakt in opdracht van het Save the Children Fund, maar ze waren er zo ontevreden mee, dat ze het negatief wil…Lees verder op Wikipedia