Boek
Nederlands

Anna en de lente

Kathleen Amant (auteur)
+1
Anna en de lente
×
Anna en de lente Anna en de lente

Anna en de lente

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 0-2 jaar
Genre:
De winter is voorbij en Anna geniet buiten van de mooie dag. De appelboom heeft bloemen en er zijn lammetjes en kuikentjes geboren. Prentenboek met eenvoudige illustraties in heldere kleuren. Vanaf ca. 2,5 jaar
Onderwerp
Lente
Titel
Anna en de lente
Auteur
Kathleen Amant
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2014
[28] p. : ill.
ISBN
9789044821871 (hardback)

Besprekingen

Het is lente! De zon schijnt, de natuur komt tot leven: tijd om naar buiten te gaan. Anna trekt haar laarzen aan en gaat op ontdekkingstocht. Groeien er al appeltjes aan de bomen? Heeft mama-vogel al eitjes in haar nest? En hoe zit het met de schapen en de kippen? Dan zien Anna en buurjongen Leon een wel erg bijzonder ei tussen de kippen, ingepakt in een fleurig papiertje. Kunnen kippen chocolade eieren leggen?
Net zoals alle andere avonturen over Anna speelt ook haar lentewandeling zich af binnen de leefwereld van peuters of jonge kleuters. Kathleen Amant putte uit haar eigen ervaringen als moeder: de eenvoudige verhaallijn is erg herkenbaar. De naïeve verwondering en open kinderblik – kunnen kippen chocolade-eieren leggen? – zijn uit het leven gegrepen en leggen een subtiel laagje humor over het verhaal. De afsluitende verwijzing naar ‘Klein klein kleutertje’ maakt het helemaal af: ‘“Anna, nee,” roept papa nog. “Die bloemen heb ik net geplant, die mag je niet plukken.” Maar het i…Lees verder
De winter is voorbij en de lente is begonnen. Anna trekt haar laarsjes aan en gaat naar buiten. Daar is van alles te zien en te beleven: ze ontdekt de bloesem aan de appelboom en de babyvogels in het nestkastje. Ze bekijkt de lammetjes van de buren, de kuikens bij het kippenhok en ze vindt een chocolade-ei. Zouden de kippen dat eitje gelegd hebben? We kennen Anna natuurlijk al uit vele eerdere thematische uitgaven. Dit bijna vierkante prentenboekje met twee afgeronde hoeken volgt dezelfde opzet. De tekst is telkens op de linkerpagina gedrukt in een kinderlijk, zwart lettertype dat mooi past bij de speelse, zwartomlijnde illustraties. De tekeningen zijn kleurrijk, eenvoudig en vullen steeds de gehele rechterpagina. Het verhaal is verteld in de tegenwoordige tijd en sluit perfect aan bij de beoogde leeftijdscategorie. Heerlijke uitgave voor peuters en jonge kleuters die zich perfect leent om het thema bespreekbaar te maken. Vanaf ca. 2,5 jaar.

Anna en de lente

Anna maakt, net als haar collega-prentenboekenfiguurtjes Karel en Kaatje, al jaren deel uit van het Clavisuniversum voor peuter en kleuter. Bedenk iets en Anna heeft het wellicht al gedaan: naar de kermis, op babybezoek, in de klas etc. Uiteraard viert Anna ook alle belangrijke feesten en leert ze belangrijke basisvaardigheden zoals tandenpoetsen en op de grote wc gaan. Kortom, de boekjes van Anna behandelen alle aspecten van het jonge kinderleven.
Een nieuwe uitgave veroorzaakt nog net geen volkstoeloop van kleuterjuffen naar de dichtstbijzijnde boekhandel, want het is geen geheim dat ze de boekjes van Anna - net als van de eerder genoemde Karel en Kaatje - uiterst bruikbaar werkmateriaal vinden.
Ze kunnen dus weer een nieuwe Anna aan hun collectie toevoegen, want blijkbaar was er nog geen deeltje over Anna in de lente, maar gelukkig is dat hiaat nu opgevuld. Anna maakt in de erg vertrouwde stijl kennis met kuikens - ze heeft ze niet meteen zachtzinnig vast, maar dat is m…Lees verder

Over Kathleen Amant

Kathleen Amant (Aalst, 1969) is auteur en illustrator van prentenboeken voor peuters en kleuters. Kathleen studeerde Toegepaste Kunsten, en ging daarna aan de slag als vormgever bij Het Nieuwsblad. Na de geboorte van haar zoon werd ze zelfstandig graficus en illustrator.

Bibliografie

In 2000 begon een samenwerking met Kind en Gezin. Deze samenwerking duurde tien jaar. Vele Vlaamse gezinnen leerden zo de tekenstijl van Amant kennen.

In 2004 debuteerde ze met twee peuterboeken over het ondernemende en ondeugende meisje Anna (Clavis Uitgeverij). Ondertussen zijn er in de Anna-reeks een dertigtal boekjes verschenen, allemaal in de leefwereld van de kleuter: 'Anna op de boerderij', 'Anna en de zomer', 'Anna en haar lieve papa', 'Op je potje, Konijn', 'Anna gooit haar tutjes weg', 'Anna ruimt op', etc. De reeks werd ook in Denemarken, Frankrijk, Canada, Zwitserland, Zuid-Korea, Italië, Spanje, Amerika, China en Australi…Lees verder op Wikipedia

Suggesties