Als hij doordraait op zijn grote kantoor, vindt de jonge advocaat David werk bij een tweemans-advocatenkantoor waar ethiek niet hoog in het vaandel staat. Bij toeval opent het kantoor een aanval op een groot farmaceutisch bedrijf waardoor David, die nog nooit in een rechtszaal stond, ineens tegenover de meest gehaaide advocaat van zijn voormalige bedrijf staat.
Titel
Het proces
Auteur
John Grisham
Vertaler
Hugo Kuipers
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The litigators
Uitgever
Utrecht: Bruna, 2011
401 p.
ISBN
9789400500693 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Besprekingen

John Grisham is zonder twijfel de succesvolste auteur in het genre rechtbankthriller. Van zijn meer dan twintig boeken werden er verschillende verfilmd en telkens weer slaagt Grisham erin een (Amerikaans) relevant onderwerp in het juridische mijnenveld op een vlotte wijze te brengen. De auteur is dan ook een rasverteller die op een niet-moraliserende wijze ten strijde trekt tegen maatschappelijk onrecht. In Het proces grijpt hij terug op zijn geliefkoosde formule, die van de sympathieke, jonge advocaat die moet opboksen tegen een machtige, onmenselijke advocatenfabriek met duizend medewerkers.
David Zinc is pas 31 als hij na vijf jaar hard werken, met werkdagen van zeven uur ’s morgens tot tien uur ’s avonds, totaal instort. Hij kan de druk niet meer aan en na een dag drinken in een volkse bar belandt hij stomdronken bij de ‘advocatenboutique’ Finley en Figg die hem aanwerven. David, met zijn familieachtergrond en Harvard-diploma, heeft voor de eerste keer in zijn leven pl…Lees verder
Als hij doordraait op zijn grote kantoor, vindt de jonge advocaat David Zinc werk bij een tweemans-advocatenkantoor waar ethiek niet hoog in het vaandel staat. Bij toeval opent het kantoor een aanval op een groot farmaceutisch bedrijf waardoor David, die nog nooit in een rechtszaal stond, ineens tegenover de meest gehaaide advocaat van zijn voormalige bedrijf staat. Ook in deze nieuwe Grisham staat een sympathieke David! tegenover een ijzige Goliath. Al na enkele bladzijdes voelt de liefhebber van legal thrillers zich een met David en zijn vrienden en zal het boek niet meer weg kunnen leggen. En dat mag knap genoemd worden van deze wereldvermaarde auteur die al twintig jaar voornamelijk rechtbankthrillers schrijft. Het taalgebruik is niet moeilijk. Het verhaal, hoewel wat zoet eindigend, is boeiend tot de laatste bladzijde. Gebonden editie, leeslint, normale druk.

Over John Grisham

CC BY 2.0 - Foto van/door Scott Brenner

John Grisham (Jonesboro (Arkansas), 8 februari 1955) is een Amerikaanse schrijver, bekend van juridisch drama.

Levensloop

Grisham is het tweede kind uit een gezin met vijf kinderen. Zijn ouders waren gematigde Southern Baptists. Zijn vader was bouwvakker en katoenkweker. Na veelvuldig verhuisd te zijn, vestigde de familie zich in 1967 in het kleine stadje Southaven in Mississippi. Daartoe door zijn moeder aangemoedigd, was de jonge Grisham een fervent lezer die vooral beïnvloed werd door het werk van John Steinbeck, waarvan hij met name de heldere schrijfstijl bewonderde. In 1977, behaalde Grisham zijn B.Sc. titel in accountancy van Mississippi State University. Tijdens zijn studie begon Grisham een dagboek bij te houden, iets dat later hielp bij zijn creatieve activiteiten. Na het behalen van de J.D. titel aan de juridische faculteit (School of Law) van de University of Mississippi, in 1981, werkte Grisham bijna tien jaar als ju…Lees verder op Wikipedia