Boek
Nederlands

Dr. Proktors teletijdtobbe

Jo Nesbø (auteur), Georgien Overwater (illustrator)
+1
Dr. Proktors teletijdtobbe
×
Dr. Proktors teletijdtobbe Dr. Proktors teletijdtobbe
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Lise en Bulle ontvangen een raadselachtig kaartje van hun vriend Doktor Proktor in Parijs. Ze begrijpen dat hij in gevaar is en gaan hem onmiddellijk achterna. Met Proktors teletijdtobbe reizen ze door de geschiedenis. Ze maken kennis met mijnheer Eiffel, Napoleon, Jeanne d'Arc en... de guillotine.
Onderwerp
Tijdreizen
Titel
Dr. Proktors teletijdtobbe
Auteur
Jo Nesbø
Illustrator
Georgien Overwater
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Noors
Oorspr. titel
Doktor Proktors tidsbadekar
Uitgever
Rotterdam: Lemniscaat, 2009
376 p. : ill.
ISBN
9789047701811 (hardback)

Besprekingen

Magie gekoppeld aan een flinke portie vlieg- en stuntwerk doen het goed bij het jeugdige volkje. Harry Potter en Geronimo Stilton bewijzen het en ook Jo Nesbø vaart met Dr. Proktors Teletijdtobbe verder op deze fantasierijke koers. Bulle en zijn bangige vriendin Lise duiken het verleden in met behulp van de teletijdtobbe en de tijdzeep om hun gekke buurman, de verstrooide Dokter Proktor, op te sporen. Deze stuurde een mysterieuze hulpkreet vanuit Parijs, waar hij op zoek ging naar de verloren gewaande liefde van z'n leven, Juliette Margarine. Door in het verleden te graven, willen ze het heden beïnvloeden. De zoektocht loopt helaas niet van een leien dakje, want ze worden op de hielen gezeten door de slechterik Claude Cliché ? de echtgenoot van Juliette die alleen maar met haar trouwde om een adellijke titel te verkrijgen ? en zijn akelige nijlpaardenbende en door de boosaardige Raspa, met de rauwe-vlees-en-vuile-sokkenadem.

Het boek zit tjokvol speelse knipogen naar het…Lees verder
Lise en Bulle krijgen een kaartje uit Parijs van hun vriend Dr. Proktor. Hij is in nood. De vrienden besluiten hem te gaan helpen. Ze treffen daar een badkuip aan die hen in staat stelt door de tijd te reizen om historische gebeurtenissen te wijzigen, om zo de professor en zijn vriendin te redden. Ook dit tweede verhaal over Lise, Bulle en hun uitvindvriend Dr. Proktor van de Noorse auteur, vooral bekend van zijn geweldige thrillers over Harry Holm, is een bijzonder geestig verhaal dat door de vele wendingen, de verrassende avonturen en de enorme fantasie de volle bijna vierhonderd bladzijden boeit. Kinderen zullen niet alleen genieten van het verhaal, maar ook van de prachtige humoristische, soms karikaturale gekleurde illustraties. Het taalgebruik is niet moeilijk, fantasievol en bevat veel dialoog. Een boek zoals (kinder)boeken bedoeld zijn. Op het omslag vliegt het gezelschap in de tijdreisbadkuip boven Parijs. Tevens verschenen 'Dr. Proktors schetenpoeder' en 'Dr. Proktor redt de…Lees verder

Dr. Proktors Teletijd-Tobbe

In een vorig avontuur met Doktor Proktor kon je al kennis maken met Bulle en Lise. Doktor Proktor is een gekke professor die gekke dingen uitvindt, zoals het schetenpoeder. Dat schetenpoeder komt in dit boek terug, net zoals Bulle en Lise. Zij krijgen op een dag een kaartje van de professor. Er staat een geheime boodschap op. Lise ontcijfert de boodschap: Doktor Proktor heeft hulp nodig in Parijs. In een oud pension vinden ze de kamer waar hij logeerde en een oude badkuip. Met de speciale tijdzeep belanden ze in spannende avonturen in het verleden. Hun eigenlijke missie is om de professor te helpen om zijn geliefde Juliette terug te vinden. Misschien lukt het hen wel om in het verleden wat wijzigingen aan te brengen, zodat de geliefden toch met elkaar kunnen trouwen en Juliette niet gedwongen wordt om te trouwen met een vreselijke man van wie ze helemaal niet houdt. Door de typerende nonchalance van Bulle komt hij op de verkeerde plaats en in de verkeerde tijd terecht en hebben ze …Lees verder

Over Jo Nesbø

Jo Nesbø (Oslo, 29 maart 1960) is een Noors popmuzikant bij de in eigen land zeer bekende band Di Derre, en schrijver van misdaadverhalen en kinderboeken. Het hoofdpersonage van zijn verhalen is de aan drank verslaafde detective Harry Hole.

Nesbø heeft economie gestudeerd aan de Norges Handelshøyskole in Bergen. In zijn jeugd speelde hij samen met zijn jongere broer Knut, betaald voetbal voor Molde FK. Problemen met zijn kruisbanden in beide knieën maakte een voortijdig einde aan een profcarrière.

Nesbø ontving de Rivertonprisen, een jaarlijkse prijs voor de beste literaire thriller in Noorwegen en de Glazen Sleutel, een jaarlijkse prijs voor de beste literaire thriller in Scandinavië voor zijn boek Vleermuisman.

Bibliografie

De Nederlandse vertalingen zijn van Annelies de Vroom.

Harry Hole-reeks:

  1. Flaggermusmannen (1997); "De vleermuisman" (1997) en (2011)
  2. Kakerlakken…Lees verder op Wikipedia