Boek Nederlands

Fantastic beasts : the crimes of Grindelwald : het complete filmscenario

J.K. Rowling (auteur), MinaLima (illustrator), Wiebe Buddingh' (vertaler)

Fantastic beasts : the crimes of Grindelwald : het complete filmscenario

J.K. Rowling (auteur), MinaLima (illustrator), Wiebe Buddingh' (vertaler)
  • Vanaf 12-14 jaar
Na de eerste, spectaculaire film Fantastic Beasts and Where To Find Them volgt dit najaar Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald. Het verhaal speelt zich ook nu weer vijftig jaar voor de komst van Harry Potter af, en dit keer verschuift het decor van New York naar London en daarna Parijs.

Aan het einde van Fantastic Beasts and Where to Find Them wordt met hulp van Newt Scamander
Onderwerp
Fabeldieren Toveren
Titel
Fantastic beasts : the crimes of Grindelwald : het complete filmscenario
Auteur
J.K. Rowling
Illustrator
MinaLima
Vertaler
Wiebe Buddingh'
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Fantastic beasts : the crimes of Grindewald : the original screenplay
Uitgever
Amsterdam: De Harmonie, 2019
301 p. : ill.
ISBN
9789463360647 (paperback)

Besprekingen

Voor Rowlingverzamelaars

Newt Scamander, de aandoenlijke dierendeskundige en auteur van het studieboek Fabeldieren en waar ze te vinden, heeft op Harry Potter één streepje voor: hij is niet onvoorwaardelijk goed. Hij is het liefst met monsters bezig en staat bij voorkeur aan de zijlijn. Maar kan dat nog wel als de duistere tovenaar Gellert Grindelwald op spectaculaire wijze ontsnapt uit zijn gevangenis in New York en terugkeert naar Europa om daar de macht de grijpen?

Meegesleept door familie, een bestrijdster van zwarte magie en het vooruitzicht van nog meer mythische wezens voor in zijn magische koffer, gaat Scamander toch op avontuur. Dat niet in de laatste plaats lijkt te zijn verzonnen vanwege het prachtige art-nouveaudecor van Parijs tussen de twee wereldoorlogen. Visueel geweld dat zelfs in de korte toelichting tussen de dialogen over de lezer heen dondert. Overeind blijft de essentie van J.K. Rowlings werk: de fantasievolle mix van personages en haar vertel-efficiëntie. Van hopeloos verliefde sukkelaar via knorrige held tot charismatische booswicht; elke tovenaar is net weer anders, elke scène meteen behapbaar.

Maar waarom na de film nog afdrukken wat de schrijfster kennelijk niet bereid is in proza om te zetten? Dit hyperventilerende feuilleton vol halfbroers, babyverwisselingen en bloedwraak heeft slechts één voordeel ten opzichte van de film: als je daarin iets gemist hebt, kun je het op je eigen tempo…Lees verder