Boek
Nederlands

De kringloop van water

Jen Green (auteur)
+1
De kringloop van water
×
De kringloop van water De kringloop van water

De kringloop van water

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Titel
De kringloop van water
Auteur
Jen Green
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The water cycle
Uitgever
Leidschendam: Biblion, 2008
24 p. : ill.
ISBN
9789054837633

Besprekingen

In De kringloop van het water ontdekken kinderen op een prettige manier alle aspecten van water. "Water is overal om ons heen. [...] Alles wat leeft, heeft water nodig om te kunnen leven." De verschillende verschijningsvormen van water komen aan bod: het ijs in de poolgebieden, en de stoom uit de geisers. De kringloop van het water tussen de lucht, het land en de oceanen wordt toegelicht. Kinderen leren hoe regendruppels en zware hagelstenen ontstaan en hoe water ondergronds gesteente doet uitslijten, waardoor grotten gevormd worden. Te veel water veroorzaakt overstromingen, te weinig zorgt voor droogte. Ten slotte kunnen de lezertjes stap voor stap twee proefjes over waterdamp en over het verschil tussen zoet en zout water uitproberen.

Dit leuke boekje uit de serie 'Onze aarde' prikkelt de nieuwsgierigheid met kleurrijke foto's en nodigt voor de jonge lezertjes uit om te lezen. Op een zeer duidelijke en eenvoudige manier wordt het natuurverschijnsel uitgelegd. Ieder bo…Lees verder
In de nieuwe, tot nu toe driedelige, serie 'Onze aarde'* is dit een bijzonder boekje over de kringloop van het water. Begripsvulling van de titel wordt door een fraaie synthese van woord en beeld gerealiseerd. Enkele verschijningsvormen zoals water in meren, rivieren, zeeën, maar ook als ijs, damp, regen, hagel, sneeuw worden kort aangestipt. Gericht op jonge lezertjes wordt in korte zinnen uitleg bij de prachtige foto's gegeven. Bij elk onderdeel wordt een analoog voorbeeld gegeven in de vorm van een extra feit. Sterk punt is dat zonder gecompliceerde schema's en uitvoerige beschouwingen de kringloop van het water over onze planeet te volgen is. Helaas is niet alles even sterk vertaald. De Angelsaksische oorsprong is duidelijk te merken aan met name de feiten, die worden gegeven. De uitgave wordt afgesloten met twee waterproefjes over waterdamp en het verschil tussen zoet en zout water. Bevat register en verklarende woordenlijst. Leuk, informatief boekje voor 7 à 8-jarigen.