Niet te doen!

Jeff Kinney (auteur), Hanneke Majoor (vertaler)
+1
Niet te doen!
×
Niet te doen! Niet te doen!
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Genre:
Bram Botermans worstelt met het feit dat hij ouder wordt. Ineens draagt hij verantwoordelijkheden en moet hij naar feestjes waar meisjes zijn. Bovendien schrijft zijn moeder een krantenartikel over de puberteit en heeft hij ruzie met zijn beste vriend Theo.
Onderwerp
Opgroeien
Titel
Niet te doen!
Auteur
Jeff Kinney
Vertaler
Hanneke Majoor
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The ugly truth
Editie
2
Uitgever
Utrecht: De Fontein, 2012 | Andere uitgaven
223 p. : ill.
ISBN
9789026132377 (hardback)

Andere formaten:

Besprekingen

‘Het leven van een loser’ is een komische, geïllustreerde reeks van de Amerikaanse auteur en striptekenaar Jeff Kinney. Zijn boeken over Bram Botermans zijn telkens opgevat als logboeken, waarin we lezen hoe ‘loser’ Bram het dagelijkse leven op school en thuis doorkomt. Dat dit gepaard gaat met de nodige komische situaties, lijdt geen twijfel. Om de illusie te wekken dat de teksten van een kind afkomstig zijn, wordt er gebruik gemaakt van ‘handgeschreven’ teksten op lijntjespapier en tekeningen in cartoonstijl.
Dit vijfde deel verschilt qua opzet nauwelijks van de voorgaande delen: we lezen korte en grappige verhaaltjes die nauwelijks diepgang kennen. Bram is nog steeds het sullige jongetje dat moet opboksen tegen de puberteit en die alle frustraties van zich af probeert te schrijven.
In dit deel draait alles rond volwassen worden en de bijbehorende verantwoordelijkheden. Bram is helemaal niet overtuigd van de voordelen van het ouder worden, integendeel. Zijn moeder schrijf…Lees verder
In dit vijfde deel uit de razendpopulaire ‘Het leven van een loser’*-reeks krijgt Bram Botermans (ik-figuur) allerlei verantwoordelijkheden op zijn bordje. Alsof je als puber niet al genoeg te denken en te doen hebt! Hij gaat op zoek naar een nieuwe beste vriend, hij moet zelf gaan koken als zijn moeder gaat studeren, hij is 24 uur verantwoordelijk voor een ei (opdracht van juf Pauwels van gezondheidskunde), hij is hulpbloemenjongen op de bruiloft van zijn oom Gerard (die voor de vierde keer trouwt) en hij wil ook een pukkel (dan kun je zien dat ook hij man wordt). En al wil Bram eigenlijk alles houden zoals het gaat, zijn leven en lichaam veranderen bij het opgroeien en ouder worden. Ook in dit vijfde deel neemt de auteur de lezer mee in de puberwereld van Bram Botermans. Met veel humor, gevoel, inlevingsvermogen en verbeeldingskracht, zowel in de ‘handgeschreven’ tekst op lijntjespapier als in de kwistig gestrooide striptekeningen in zwart-wit, worden de avonturen in sneltreinvaart …Lees verder

Het leven van een loser. Niet te doen!

Ook al behoor ik al lang niet meer tot de leeftijdscategorie waarvoor dit boek geschreven is, toch heb ik opnieuw hardop gelachen met Bram Boterberg en zijn avonturen. Ik weet niet waar Jeff Kinney de inspiratie blijft halen. Misschien uit zijn eigen kindertijd? Hopelijk niet bij zijn eigen kinderen. Wee Jeff Kinney dan!
Dit boek is het vijfde deel in de 'Het leven van een loser'-reeks. Ook dit deel is neergepend als was het een dagboek en opnieuw worden de verhalen door striptekeningen ondersteund. Het gekke is dat de avonturen die Bram Boterberg beleeft soms ook in het echte leven voorkomen. Misschien kan dit boek een leidraad zijn voor ouders met beginnende pubers. En kan je er als ouder niets uit leren, dan heb je toch maar goed gelachen!

Over Jeff Kinney

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Gary Dunaier

Jeffrey Kinney (Fort Washington, 19 februari 1971) is een Amerikaanse programmeur van computerspellen, striptekenaar, producer en schrijver van kinderboeken. Hij heeft onder andere de serie Het leven van een loser (Diary of a Wimpy Kid) geschreven.

Biografie

Jeff Kinney doorliep zijn middelbareschoolopleiding in Forestville. Vanaf begin jaren negentig studeerde hij aan de Universiteit van Maryland. In deze periode schreef hij de strip Igdoof die in de krant van de campus verscheen. Vanaf dat moment wist hij dat hij schrijver wilde worden. Hij werkt tegenwoordig als programmeur en ontwerper van online computerspellen. Hij heeft ook de website Poptropica gemaakt. Zijn bekendste werk is Het leven van een loser.., een boekenserie die uit elf delen bestaat.

Bibliografie