Geen paniek!

Jeff Kinney (auteur), Hanneke Majoor (vertaler)
+1
Geen paniek!
×
Geen paniek! Geen paniek!
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Genre:
Iemand heeft de school beklad met groene vlekken. Bram Botermans is de hoofdverdachte, maar hij is onschuldig – althans, een soort van onschuldig. Gelukkig raakt de familie Botermans ingesneeuwd en is hij even veilig. Maar zodra de sneeuw gaat smelten, wil de politie hem spreken.
Onderwerp
Opgroeien
Titel
Geen paniek!
Auteur
Jeff Kinney
Vertaler
Hanneke Majoor
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Cabin fever
Editie
2
Uitgever
Utrecht: De Fontein, 2012 | Andere uitgaven
223 p. : ill.
ISBN
9789026133480 (hardback)

Andere formaten:

Besprekingen

Geen paniek! is het recentste deel van ‘Het leven van een loser’ dat naar het Nederlands is vertaald. In dezelfde mengeling van cartoon en verhaal die de reeks over Bram Botermans kenmerkt, gaat Jeff Kinney verder met een boek over de kerstperiode. Het boek heeft een dagboekvorm en -structuur die de losse, opeenvolgende gebeurtenissen met elkaar verbindt. Bram schrijft vooral over veranderingen in zijn school en dat zijn vaak campagnes (voor gezond eten, tegen pesten en tegen frisdrankautomaten), toetsen, taken en wat zijn vrienden meemaken. Kinney gebruikt vooral ironie om grappige scènes te creëren, maar ook de ‘omgekeerde wereld’ — Bram is vaak veel verstandiger dan zijn ouders en zijn ouders gedragen zich vaak als kleine kinderen. Het boek drijft vooral voort op een reeks gebeurtenissen met kleine tussentijdse climaxen. Een paar keer staat er een krantenartikel in dat Bram schrijft en in zijn dagboek plakt; dit doorbreekt de vorm, maar is zeldzaam.
Er zijn evenveel te…Lees verder
Bram Botermans belandt in allerlei situaties en aan het eind van het liedje is hij altijd een loser. Het is extra vervelend als dat in de feestmaand december gebeurt, de cadeaumaand. Een rode draad of verhaallijn ontbreekt. Bram komt voortdurend (vooral door eigen toedoen) in netelige situaties terecht, zowel thuis als op school. Zesde deel uit de serie ‘Het leven van een loser’*. Herkenbaar als serie, waarbij er ook ditmaal talrijke eenvoudige, cartooneske illustraties zijn, de tekst in dagboekvorm in een schrift met gelinieerd papier staat en tekstballonnen en woorden in groot lettertype zijn gedrukt. Ook de droge – vooral situatieve – humor met een vleugje sarcasme is gebleven. De scènes wisselen in hoog tempo. Deze 'graphic novel' is voor liefhebbers van de eerdere delen aantrekkelijk, maar ook voor minder leeslustigen die opzien tegen een grote hoeveelheid tekst. Verhaal bevat geen diepere lagen en spanning, maar is wel geschikt om een regenachtige middag mee door te komen. Je hu…Lees verder

Over Jeff Kinney

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Gary Dunaier

Jeffrey Kinney (Fort Washington, 19 februari 1971) is een Amerikaanse programmeur van computerspellen, striptekenaar, producer en schrijver van kinderboeken. Hij heeft onder andere de serie Het leven van een loser (Diary of a Wimpy Kid) geschreven.

Biografie

Jeff Kinney doorliep zijn middelbareschoolopleiding in Forestville. Vanaf begin jaren negentig studeerde hij aan de Universiteit van Maryland. In deze periode schreef hij de strip Igdoof die in de krant van de campus verscheen. Vanaf dat moment wist hij dat hij schrijver wilde worden. Hij werkt tegenwoordig als programmeur en ontwerper van online computerspellen. Hij heeft ook de website Poptropica gemaakt. Zijn bekendste werk is Het leven van een loser.., een boekenserie die uit elf delen bestaat.

Bibliografie